Откритите заразени с COVID-19 в България вече са 105

Зaрaзeнитe c кoрoнaвируc у нac вeчe ca 105. В чeтвъртък ca рeгиcтрирaни нoви 11 cлучaя. Пoлoжитeлни прoби ca дaли двaмa души oт Cмoлян, двaмa – oт Плoвдив и 7 oт Coфия.

Сред новите случаи има дете на 8 години, което няма никакви оплаквания. Детето е контактно на баща си, който е диагностиран с коронавирус, съобщи ген. Мутафчийски.

Той поясни, че все още не са излезли резултатите на пациента, който вчера избяга от столична болница.

Мутафчийски отбеляза, че само клошарите са останали по улиците и посочи, че гражданите спазват все повече рестрикциите. „Ще сигнализираме в Столична община за хората изпаднали в това положение“, каза ген. Мутафчийски.

„Състоянието на заразените е стабилно. Единственото тежко състояние е на един пациент от „Пирогов“, който е интубиран, но симптоматиката е такава. Днес има едно дете, което е на 8 години. То няма никакви оплаквания, но е било контактен с баща си, който е с коронавирус“, допълни той. – „В „Софиямед“ има и второ огнище, няма да бъде отворена, докато не се изчисти всичко.“

Вижда се, че нашите съграждани наистина спазват добра дисциплина, затова изпъкват клошарите, каза ген. Мутафчийски в отговор на въпрос от репортер.

Има десетки случаи, при които се взимат проби от контактни лица, излизат отрицателни, след 2-3 дни обаче се проявяват симптоми и тогава пробите излизат положителни. Затова няма никакъв смисъл от изследването на контактните лица. Най-доброто е те просто да се изолират и да се изчака.

Единият пациент в Пловдив е в Инфекциозна клиника, за приходящия случай няма данни да е настанен в лечебно заведение, каза още той. Трите случая в Смолян – от вчера и от днес, са под домашна карантина.

Готви се голямо прибиране на българи от чужбина, въпреки че сухоземните граници са труднопроходими, а въздушните полети също са все по-ограничени.

За разреждане на пътникопотока бяха организирани няколко съществени неща. Графикът на градския транспорт е запазен, въпреки че някои от автобусите пътуват почти празни, но това е идеята да бъде по-рехаво, посочи още специалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *