Откриха антично селище при изкопни работи за водопровод в Рила

Нови археологически открития са направени в община Рила. Изненадващо работници, които прокарвали водопровод, откриват предполагаемо старо селище, съобщава бТВ.

Преди седмица при изкопни работи за колектор, който да свърже община Рила с пречиствателната станция в Кочериново, се открива руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

„Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда, което е показателно за района, защото тука местността се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби. Не са правени археологически проучвания“, разказва археологът Антонио Траянов.

„Позволих си да очертая елементи от сградата, за да може да се види, че е значимо. Различават се три строителни периода: от II век „опус микстум“ така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция“, обяснява Траянов.

„Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа“, разкрива археологът и показва монета от IV век, която е открита в тухлен зид от същия период.

„Сведения за селище в този район дават още основоположниците на българската археология – братята Шкорпил и Константин Иречек“, разказва Траянов.

„Ние като община сме пуснали сигнал до министерството на културата, както е записано в закона, ще чакаме компетентните институции да се свържат с нас. Обърнали сме се към Историческия музей в Кюстендил. Така че оттук нататък каквото пише в закона, това ще приложим“, казва кметът на община Рила Георги Кабзималски, който се надява прогнозите на археолозите за голямо антично селище да са верни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *