Откриха нов страшен тип диабет – 3

В последните две десетилетия диабетът се превърна в една от най-страшните болести и бич на съвременното поколение. Световната здравна организация съобщава, че случаите на заболелите от опасната болест се увеличават ежегодно с по 12%. Точно по тази причина вече почти няма човек на Земята, който да не е чувал за двете разновидности на заболяването – тип 1 и тип 2. Учени наскоро обаче успяха да идентифицират трети вид диабет – тип 3.

Диабетът тип 1 е случаят, когато имунната система на организма унищожава клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин. Обикновено започва в детска възраст или в младежките години и почти винаги се нуждае от лечение с инсулин. Диабетът тип 2 възниква, когато панкреасът не може да се справи с инсулиновото търсене на организма. Често се свързва с наднорменото тегло и обикновено започва в средна или в по-напредналите години от живота, въпреки че възрастта на появата му намалява.

Тип 3 диабет се причинява от увреждане на панкреаса, от възпаление на панкреаса (панкреатит), тумори на панкреаса или панкреатична хирургия. Този вид увреждане на важния орган не само понижава способността му да произвежда инсулин, но и да произвежда протеините, необходими за смилане на храната (храносмилателни ензими) и други хормони. Ново проучване разкрива, че повечето случаи на диабет тип 3 са погрешно диагностицирани като диабет тип 2. Учени изследвали резултатите на 2 милиона души, имащи диабет, и установили, че едва 3% от тях били правилно идентифицирани с диабет тип 3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *