Отлагат и вноските за покупки на лизинг до 6 месеца

Лизинговите плащания могат да се отложат покрай пандемията от COVID-19 подобно на вноските по банкови кредити. Единственото условие е лизинговата компания да е обвързана с банкова институция, а клиентите да нямат стари просрочия за повече от 90 дни по лизинга.

Така физически и юридически лица имат два варианта за „глътка въздух“ – цялата вноска се отсрочва за срок до 6 месеца, но не по-късно от 31.12.2020 или се отлагат само дължимите суми по главницата. За целта обаче клиентът изрично трябва да уведоми лизинговата компания.

Форматът и тук е опростен – в декларацията се посочват причините за искането – безработица / изисква се Заповед за прекратяване на трудовото правоотношение с последен работодател с дата след първи март/, неплатен отпуск, намаляване на възнаграждението с минимум 30%, описват от ОББ Лизинг.

От Уникредит Лизинг пък предлагат още едно облекчение – удължава се срокът, в който при плащане на данъка върху превозните средства за цялата година се ползва отстъпка от 5%.

Важно е да се знае, че за времето на извънредно положение в България няма да се начисляват неустойки за забавено плащане по договорите за лизинг, независимо от това дали клиентът се е възползвал от някой от вариантите, или договорът за лизинг е неизменен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *