Отмениха насрочения за летището в София „Франкофоли“! Христина Шопова: Нямам нищо общо!

Фестивал „Франкофоли“, който от 5 г. се провеждаше в Благоевград, но след смяната на кметския екип се разбра, че се мести в София, няма да има тази година. Преди дни съобщение за отмяната му бе пуснато на страниците на събитието във Фейсбук и Инстаграм, а като мотив е посочено, че подготовката му е била възпрепятствана в месеците на извънредно положение заради Ковид-19.

Събитието трябваше да се състои на 19 и 20 юни на софийското летище, съобщава в. „Струма“. Новината за изместването на шестото издание на „Франкофоли“ от Благоевград в столицата обяви точно преди Нова година на профила си във Фейсбук директорът на фестивала Жерар Пон, отбелязвайки бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов като организатор на „Франкофоли” в България”.

„С г-н Камбитов нямаме нищо общо с организацията“, категорична бе вчера по телефона бившата зам. кметица на Благоевград Христина Шопова в отговор на репортерско питане за причините за отмяна на събитието и за броя на продадените билети. „Съобщението е на Софийска община, питайте тях“, заяви Хр. Шопова, а на въпрос не е ли тя организатор, категоричният й отговор бе: „Не! Как ще имаме нещо общо с организацията?! Това го обявиха г-н Томов и компания. Да си проверяват фактите. Няма такова нещо!“.

В културния афиш на Столична община обаче е отбелязано друго: организатор на музикалното събитие е „Алфа приоритиз“ ЕООД, чийто едноличен собственик и управител според Търговския регистър е Христина Шопова, а Столична община е партньор, който участва само с логистика и нула заложени средства за провеждането му.

Репортер на в. „Струма” се свърза със Столична община. „ Няма как да се случи тази година фестивалът, това е масово събитие с много хора и заради ситуацията и мерките заради коронавируса няма как да се проведе“, посочи директорът на дирекция „Култура“ в Столична община Биляна Генова и напомни, че събирания на толкова много хора не са разрешени, тъй като не може да се осигури безопасност на публика от 20 000 и повече души.

Тя потвърди, че Столична община е само партньор и участва само с логистика, но не е организатор на „Франкофоли”. „Както сте видели в календара, ние не сме финансирали нищо. Не мога да ви кажа дали има продадени билети, нямам никаква представа”, категорична бе Б. Генова.

Последното съобщение за промоционална продажба на билети в социалните мрежи през eventim е с дата 8 март, тогава е обявен последен шанс да се вземе 2-дневен пас на цена от 100 лв. Припомняме, че „Франкофоли“ в Благоевград се провеждаше безплатно за публиката, като събитието се случваше със сериозно общинско финансиране.

В края на януари на пресконференция кметът на Благоевград Румен Томов обяви, че цялата документация от последната година на провеждане на „Франкофоли“ и още 3 обществени поръчки е изпратил на Специализираната прокуратура да се произнесат компетентните органи за целесъобразността на изразходваните средства. Томов предаде телефонния си разговор си с Жерар Пон, в който французинът посочил, че договорните му отношения през последните 5 г. са били с акцент Ат. Камбитов и Хр. Шопова, а не с община Благоевград, и отбелязал, че предпочита да работи лично с тях, тъй като споделят общи ценности, а и плащането на следващото издание вече било съгласувано с Ат. Камбитов.

Не е ясно колко билети за двата концерта на „Франкофоли” са продадени до обявяването на извънредното положение и колко от феновете са си потърсили парите обратно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *