Отпускат еднократни помощи на родителите в неплатен отпуск

Премиерът Бойко Бориков, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева с брифинг в Министерския съвет.

„Вчера ви казах, че работим по няколко теми и след заседанието с щаба също имам да изкоментираме няколко от тях. Но първо ми позволете да ви кажа за мерките, които сме взели за хора, които имат реални проблеми“, заяви премиерът Борисов.

Министър Деница Сачева заяви, че родителите в неплатен отпуск ще получат помощ от следващата седмица. Отделени са 20 млн. лв. Има и подоходен критерий за член на семейството. Той е 610 лв., колкото е минималната заплата.

Помощта ще бъде еднократна. Парите ще се отпускат, когато двамата родители ползват минимум 20 дни неплатен отпуск поради невъзможност за осигуряване на дистанционна работа, когато не получават други социални помощи и когато е изчерпана възможността за платен отпуск. Най-късно от вторник всеки, който попада в тази категория, ще може да кандидатства. Помощта ще е в размер на 375 лв.

Благодаря на търговските банки и БНБ, които приеха единен механизъм за разсрочване на задължения в срок от 6 месеца до края на годината. Това заяви на брифинг министърът на финансите Владислав Горанов.

„На разсрочване подлежат тези задължения, които са редовно обслужвани или са просрочвани не повече от 90 дни. Всеки клиент може да се обърне към банката си за такъв вид облекчение“, каза още той.

„Разписани са три стандартни механизма за за разсрочване на задължения до шест месеца. Отсрочване на главница и лихва до шест месеца, отсрочване на главница до шест месеца и още един механизъм, който е за револвиращи продукти. Механизмът е публикуван на страницата на БНБ и всеки може да се запознае с него“, коментира Горанов.

„Този вид мярка е за задължения, възникнали до 1 март“, разкри финансовият министър.

Кредитна ваканция няма да има, категоричен бе финансовият министър: „Ваканция има само за учениците“.

„Продължаваме плана между България и ИЕРЕМ. През 2018 заявихме, че искаме близко сътрудничество между Централната банка и нашата банкова система. Остава една стъпка, за да се случи това и влизането в ИЕРЕМ“, заяви Горанов.

„Съсредоточаваме всичките си усилия, за да изпълним мярката за положително решение на Централната банка и ЕК“, завърши Владислав Горанов.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза на брифинг в Министерски съвет, че зад всяка предложена мярка стои огромен колектив, който извършва огромен обем от работа. Той благодари на всички, които подпомагат този процес и изтъкна, че някои от тях дори работят без заплата.

„До този момент, това което сме направили, се птрави и от другите държави“, разкри той.

Борисов съобщи, че до 2-3 месеца България ще започне да произвежда и тестове. Така ще може моите колеги един ден да не се превърнат в брокер, обясни той.

Премиерът заяви, че силно се притеснява от усещането, че COVID-19 ще ни подмине заради ниската заболеваемост и смъртност в страната.

„Затова поех ангажимент да кажа, всеки, който излиза да си слага маска, ако няма такава – шал, ако няма“, каза Борисов и добави: „Най-трудното ни предстои“. „Сега още ще говоря с Кирил Ананиев и това да бъде въведено от полунощ“, обясни той.

„В тъгата си мога да кажа една добра новина – починалите хора са с много други заболявания. Но, ако изпуснем всичко и хората влязат в болниците, ще изпуснем всичко“, заяви премиерът.

„Призовавам най – отговорно, аз и самият в 00.00 часа ще изляза в двора на Великден и ще викам Христос Воскресе, всеки да излезе по тераси … Не може владиката да затвори църквата. Това е все едно да си хвърли килимявката, а ген. Венцислав Мутафчийски да каже – лекувайте се при шамани. Убеден съм, че Господ ще ни чуе, че сме действали умно“, каза Борисов.

„Всички механизми, които сме използвали, показват, че в следващите седмици ще е много трудно“, добави той.

Бойко Борисов поясни отново, че глобално трябва да се реши въпросът с коронавируса, защото нашата икономика е свързана с тази на други държави от Европа. „В момента, в който се открие лекарство, съм убеден, че всичко ще се оправи“, каза министър – председателят.

По темата за кандидатстването ни в еврозоната, Борисов обяви, че няма никакво смекчаване на критерии. Той напомни, че единственото, което е спирало преди страната е нуждата от обяснение на българите какъв принос ще донесе еврото за България.

„Единственият правилен ход за излизане на държавата от кризата след коронавируса е еврозоната“, каза премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *