Отпускат пенсия на Васил Найденов, документите са в НОИ

За пенсия съвсем скоро ще трябва да черпи Васил Найденов. След като години наред естрадният певец беше в графата на ощетените от държавата и страдаше, че не може да се пенсионира заради изчезналите навремето документи от „Концертна дирекция“, сагата най-после е разрешена. Освен Васил и други негови колеги ще могат да получат пенсионното си възнаграждение без перипетии и ходене по мъките благодарение на съдействието на министъра на културата Боил Банов, пише facenews.bg

Самият Найденов се похвали, че документите му вече били отнесени в НОИ и се обработвали, но темата за несправедливостите около прословутото му пенсиониране все още продължавала да го гложди. „Като стана въпрос за пенсионните права и някои журналисти обясняваха, че ние не плащаме данъци, това беше гадно и обидно. Не е вярно, че не плащаме данъци, създава се погрешно впечатление. Не само че плащаме, трябваше да бъда точен и се обадих на счетоводители, които изчислиха всичко.

Оказа се, че по време на социализма ние сме плащали близо 60% данък, което е доста. Един е бил през 1979 г., друг е бил през 1981 г. Наред с обичайните данъци е имало и такъв за съюз „Музикални дейци“, а ние не сме били негови членове, плащал съм и ергенски данък… Винаги съм работил с групи музиканти и се получаваше така, че на 35-ия концерт получавах по-малко пари от моите осветители, озвучители, носачи. Особено през последните години на обединение „Музика“ беше станало много драстично. От тази гледна точка министърът постъпи лоялно, извини се и ни покани на среща. Цялата документация най-после е отишла в НОИ, а тя се движеше толкова години и беше в небитието, никой не можеше да разбере какво се случва. Много хора не дочакаха и починаха“, коментира естрадният ас.

„Имахме колеги, които даже нямаха пари да се изхранват. Много тъжна работа. И изведнъж тези хора, които са работили, имат семейства, се оказва, че на документи им липсват едни 30 години от живота и не могат да получават пенсия. Това звучи странно, ние не сме работили в някакви предприятия или организации. Става въпрос за обединение „Музика“ и „Концертна дирекция“, които са директно под шапката на Министерството на културата, имаше огромен апарат от счетоводители, шефове, организатори… Беше много сериозно предприятие, но нещо се случи. Трябваше отново да повдигна темата“, допълва Кеца.

Певецът е категоричен, че едва ли ще забогатее от пенсията, която ще му бъде отпусната в рамките на годината, но все пак държал да я има. Иначе се радвал, че все още можел да работи и го търсели. Покрай коронавируса дори взел предварително хиляди левове хонорари, които вече похарчил за ремонта в дома си и тепърва щял да си изработва с пеене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *