Отрицателни са всички 200 проби за COVID-19 в Симитли

Двеста човека се тестуваха за коронавирус в Симитли в събота и всичките 200 проби са отрицателни. Това потвърди директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов.

Хората бяха проверени с най-сигурния за момента метод – PCR-тест или т.нар. бавни тестове. По график, тази събота бяха тестувани за COVID-19 всички, работещи в Социалния патронаж, служителите в социалните центрове, медиатори, общински съветници, кметове на кметства, служители в администрацията с активен пряк контакт с граждани.

Проверката на здравния статус на активно работещите на обичайното си работно място в извънредно положение бе планувана още преди Великденските празници. Преди да бъде регистриран първият случай на заразен с коронавирус в Симитли. Наличието на положителен резултат за COVID-19 в Симитли само промени начина на тестуване.

Първоначално бе планувано проверката на здравния статус да се прави с т.нар. бързи тестове, които, чрез кръвна проба, установяват наличието или неналичието на антитела срещу вируса. Заради наличието на позитивни на COVID-19 в града, общинското ръководство реши проверката да бъде по най-сигурния метод.

Изцяло от общината е поета грижата по организация и обезпечаване на тестването на хора от Симитли и общината, чиито служебни ангажименти са свързани с ежедневен пряк контакт с широк кръг от хора.

От общинския оперативен щаб изразяват признателност към дисциплината на масовото население и отново призовават за социална отговорност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *