От Джерман пишат на Ревизоро, не искат депо за отпадъци

От Сдружението „Бъдеще за Джерман“, което от 8 години организира протести и води кампания срещу изграждането на депо за отпадъци край селото, изпратиха писмо до екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро и евподепутатите Елена Йончева и Радан Кънев. Търсим съдействие проектът да бъде спрян окончателно и да не се реализира заради сериозните екологични последствия, каза председателят на сдружението Борислав Тасков.

В писмото се настоява експертна група геолози да изследва отново терена от около 200 декара в местността Спротива и да се произнесе окончателно, че избраната площадка не е подходяща за инсталация за преработка на отпадъци. Местните там издигнаха и параклис „Св.Констатин и Елена“ – „кой сме да събори храм и да трупа боклук тука“, разчитат на божията помощ джерманци.

Според проекта в бъдещото депо трябва да се карат отпадъцие на 6 общини – Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Трекляно и Невестино, пише Кмета.бг. От Сдружението „Бъдеще за Джерман“ се противопоставят с подписка, в която се включили над 500 души от Джерман и близки села, онлайн петиция, блокиране на пътища, протести, съдебни дела.

Сега разчитат и на намесата на екоминистъра Емил Димитров, който показал голям хъс и енергичност по решаване на тежки екозакуси и проблеми във водния сектор, както и на двамата евродепутати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *