От днес се връщат част от ограничителните мерки заради коронавируса

Италианско-испанският сценарий за развитието на COVID-19 наближава у нас с цели 330 новоустановени случаи на заразата само за последните 24 часа, сочи справката в Единния информационен център за следене на инфекцията.

От новите данни става ясно, че трима души са починали през последното денонощие, а броят на хоспитализираните е 525. От тях 28 са в реанимации в страната.

Броят на тестовете при този абсолютен антирекорд за заболелите не е впечатляващ – едва 3686 броя за 24 часа.

Цели 140 са новозаразените в столицата, следвани от Пловдив с 42 случая, София-област – с 23, Варна – с 21 и Благоеврад – с 19.

От днес със заповед на здравния министър Кирил Ананиев се възстановяват част от мерките срещу разпространението на коронавируса у нас. Въвеждат се ограничения за провеждане на групови събирания, спортни състезания и за работата на нощните заведения.

„Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия – на открито и закрито, се провеждат без публика“, добави здравният министър, както и уточни, че от днес:

„Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечение на закрито. Посещенията в същите тези заведения на открито, се допускат при заетост от 50% от общия им капацитет, но при спазване на физическа дистанция от метър и половина“.

„Следващата промяна е свързана със забраната за групови празненства с присъствие над 30 човека – сватби, балове, кръщенета и други подобни“, каза още министър Ананиев по време на вчерашния си брифинг.

Всички държавни институции, които имат контролни функции, ще следят за спазването на ограниченията. Предвидени са масирани проверки и санкции, а при повторни нарушения – ще бъдат затваряни търговски обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *