От утре: Извънредното положение изтече, но мерките продължават още месец

От утре: Извънредното положение изтече, но мерките продължават още месец

Кабинетът обяви извънредна епидемична обстановка, която влиза в сила от 0 часа на 14 май до 14 юни тази вечер. Детайли по решението на кабинета даде здравният министър Кирил Ананиев след края на правителственото заседание.

Всичко, което не е разрешено, остава затворено. Да, извънредното положение изтича днес, но мерките остават, опита да обобщи здравният министър. Той обеща да се следи епидемичната обстановка и при промяна, да се отмени извънредната ситуация.

Днес изтече срокът на извънредното положение и беше публикуван законът за изменение на Закона за здравето. С този закон парламентът ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо от това, че не сме в извънредно положение, обясни Ананиев.

Знаете че член 63, ал.2 дава възможност министърът на здравето, по предложение на главния държавен инспектор, който прави оценка на съществуващия риск, да внесе предложение в МС и кабинетът да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, впусна се в теоретичната част здравният министър.

Възползвахме се веднага, защото няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че прилаганите досега мерки трябва да продължат да се прилагат и сме убедени, от оценката на главния държавен инспектор, а тя е професионаприпомнлна, че на базата на доклада му, кабинетът смята, че пандемията на Ковид-19 е тежка извънредна ситуация, обясни здравният министър.

На базата на тази оценка внесох предложение в Министерския съвет и кабинетът прие да обяви такава извънредна епидемиологична ситуация, заключи Ананиев.

Причинителят на заболяването с този вирус има неизяснен произход и с неизвестна инфекциозност. Към момента, пътищата на неговото разпространение не са открити напълно. В научните среди не са на едно мнение по диагностициране на причинителя на заболяването, обясни мотивите на кабинета Ананиев.

Здравният министър припомни, че коронавирусът е заболяване, което се развива в целия свят, предава от човек на човек и води до тежки усложнения, като най-уязвими са възрастните.

Знаете, че се прави опит да се открие ваксина, но все още изследванията не са завършили. Няма и разработена специфична имунопрофилактика, даде мотивите за решението Ананиев.

Ограничението за влизане на чужди граждани в България от трети страни е забранено. Когато влезе българин от друга държава, има 14-дневна карантина, обясни здравният министър.

Не може отсега да се каже коя мярка може да бъде разхлабена, каза Ананиев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *