От утре: Извънредното положение изтече, но мерките продължават още месец

От утре: Извънредното положение изтече, но мерките продължават още месец

Кабинетът обяви извънредна епидемична обстановка, която влиза в сила от 0 часа на 14 май до 14 юни тази вечер. Детайли по решението на кабинета даде здравният министър Кирил Ананиев след края на правителственото заседание.

Всичко, което не е разрешено, остава затворено. Да, извънредното положение изтича днес, но мерките остават, опита да обобщи здравният министър. Той обеща да се следи епидемичната обстановка и при промяна, да се отмени извънредната ситуация.

Днес изтече срокът на извънредното положение и беше публикуван законът за изменение на Закона за здравето. С този закон парламентът ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо от това, че не сме в извънредно положение, обясни Ананиев.

Знаете че член 63, ал.2 дава възможност министърът на здравето, по предложение на главния държавен инспектор, който прави оценка на съществуващия риск, да внесе предложение в МС и кабинетът да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, впусна се в теоретичната част здравният министър.

Възползвахме се веднага, защото няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че прилаганите досега мерки трябва да продължат да се прилагат и сме убедени, от оценката на главния държавен инспектор, а тя е професионаприпомнлна, че на базата на доклада му, кабинетът смята, че пандемията на Ковид-19 е тежка извънредна ситуация, обясни здравният министър.

На базата на тази оценка внесох предложение в Министерския съвет и кабинетът прие да обяви такава извънредна епидемиологична ситуация, заключи Ананиев.

Причинителят на заболяването с този вирус има неизяснен произход и с неизвестна инфекциозност. Към момента, пътищата на неговото разпространение не са открити напълно. В научните среди не са на едно мнение по диагностициране на причинителя на заболяването, обясни мотивите на кабинета Ананиев.

Здравният министър припомни, че коронавирусът е заболяване, което се развива в целия свят, предава от човек на човек и води до тежки усложнения, като най-уязвими са възрастните.

Знаете, че се прави опит да се открие ваксина, но все още изследванията не са завършили. Няма и разработена специфична имунопрофилактика, даде мотивите за решението Ананиев.

Ограничението за влизане на чужди граждани в България от трети страни е забранено. Когато влезе българин от друга държава, има 14-дневна карантина, обясни здравният министър.

Не може отсега да се каже коя мярка може да бъде разхлабена, каза Ананиев.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.