От 1 юни отпада 14-дневната карантина за Гърция и Сърбия

От 1 юни отпада 14-дневната карантина за Гърция и Сърбия. Всички страни поздравиха България за начина за справяне с пандемията и затова ние сме и първи за облекчаване на мерките, каза Борисов. Това каза премиерът Бойко Борисов на брифинг след четиристранна среща с премиерите на Румъния, Гърция и Сърбия.

Той уточни, че от 1 юни движението между България и Сърбия и България и Гърция ще се осъществява без задължителна 14-дневна карантина след попълване на двустранни декларации. По думите на министър-председателя те ще са максимално семпли и ще трябва да бъдат попълвани три имена, дали имаш наличие на симптоми на коронавирус и запознат ли си с епидемиологичната обстановка в съответната страна, както и телефон за контакт.

Важно е да се научим да спазваме мерките за дезинфекция и да се научим да живеем с вируса и с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи и така хората и бюджетът да имат повече пари, заяви Борисов.

Не вярвам, че един обединител на нацията, държавен глава вече 4 години може да произнесе такива думи, заяви Борисов в отговор на нападките на президента Румен Радев, който по-рано днес заяви, че ако той управляваше държавата, нямаше да се краде. Ако си спомним тези 3-4 месеца на служебно правителство, когато той беше и президент, и премиер, и единственото, с което запомнихме тези 3-4 месеца беше скоростното желание да се похарчат милиарди за Грипените, липсата на над 100 милиона в митниците вследствие на бума на контрабандата по време на това управление. И никога не сме си позволили такъв тон и квалификации, каза премиерът.

Министър-председателят коментира и позицията на вицепрезидента Илияна Йотова, която заяви, че ген. Мутафчийски е бил скрит. Гледах я много внимателно. Аз му викам: „Къде си, бе човек?“. А той срещу мен. Пием кафе и гледаме Тодор. Тя казва: „Вижте какво направи той с него – скри го. Такива работи. Такива лъжи. Тя казва „ние заедно трябва да излезем от кризата. Е, това ли е заедно, попита Бойко Борисов.

Той представи и статистика, че по времето на управлението на ГЕРБ са се родили над 770 000 деца. Щом смъртността е заради нас, значи и със 150 – 200 000 млади българи са се родили по време на нашето управление. По време на партията на президента 2005 година са починали 113 000. 2019 са 108 000. При неговата партия мрат повече – представяте ли си докъде е изпаднал този човек? С какви данни да се замеряме, когато аз говоря с лидерите на Балканите как да докараме пари, как протестиращите да возят туристи, за да си изкарват парите, а не да ги съберем от данъците на хората и да ги раздадем, подчерта премиерът.

Бойко Борисов коментира и гневните думи на ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в сдобилото широка популярност интервю на Миролюба Бенатова. В България няма ненаказано добро. Ние сме единствената държава, в която няма одобрен жив политик. Ние почваме да тачим българите, когато ги обесят, убият. Д-р Мутафчийски е направил стотици хиляди операции, маса народ е спасил. Обедини щаба и свършиха много работа. Всички днес поздравяваха България как добре се е справила. Няма да се учудя и ако ни се осъдят. Мутафчийски не заслужава подобни думи. Какво заслужава – да го вкараме в затвора? Да го изправим и да го осъдим? Ами, осъдете ни, заяви Борисов.

Аз имам вродено чувство за скромност и онзиден се изправих и казах, че се дължи на мен, защото се ядосах. Направихме много, сега искаме да направим още. Още малко сме ви нужни. Няма кой по-добре да се справи. Самият фат, че като аз поканя – всички идват. Отзовават се…Защото имаме какво да покажем, каза министър-председателят.

Премиерът заяви в отговор на въпрос, че не се обсъжда оставка на финансовия министър. Той посочи, че се предоставят в пълен обем както кредити, така и грантове. Никой не е бил подготвен десетки хиляди фирми едновременно да влязат и да получат кредити, изтъкна Борисов във връзка със затрудненията на бизнеса. Половин милион в момента влязоха в системата, сложете по пет минути на всеки, има техническо време за обработка, допълни Борисов.

В отговор на друг въпрос премиерът изтъкна, че по никакъв начин по негово време не е увеличена властта на депутата Делян Пеевски и допълни, че той е депутат като останалите. Освен да прави дарения, аз не съм чул в последните месеци с нещо да се е занимавал, допълни премиерът.

Той съобщи още, че се очаква от 1 юни ресторантите в закритата им част да започнат да работят. Мисля, че след като говорим за туризъм в този период, трябва да отворим и ресторантите на закрито, допълни той.

В отговор на въпрос за шумно празнуващи абитуриенти по софийските улици, министър-председателят предупреди, че ако не се спазват мерките, рестрикциите ще бъдат върнати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *