Официално: Работниците от с. Абланица са загинали заради неукрепен изкоп

Изкопът, в който загинаха двама работници в Перник, не е бил добре укрепен, показва проверката на Инспекцията по труда. Вчера при тежка трудова злополука там загинаха двама души. Други двама се спасиха. 

Ден след тежката трудова злополука мястото е оградено, а ремонтът на канализацията – спрян. Експерти констатират, че укрепването на изкопа е минимално.

„Земната маса, която се изкопава, би трябвало да бъде поне на 1 метър разстояние от ръба на изкопа. Или метални, или дървени съоръжения се използват за укрепване на изкопа. Има най-различни модулни съоръжения. Едно такова е поставено в изкопа, но не е достатъчно“, обясни пред Би Ти Ви Любомир Владимиров от Инспекцията по труда.

Само в Перник фирма „А-строй“ е проверявана два пъти и санкционирана заради липса на инструктаж. Глобите за нарушени мерки за безопасност са финансови –  от 1500 до 15 000 лева.

Окръжната прокуратура в Перник разследва причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливост.

„Тъй като се касае за смърт на повече от едно лице, предвиденото наказание е от 3 до 10 години“, каза Албена Стоилова, говорител на окръжна прокуратура в Перник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *