Павлин Янкулски иска публично обсъждане за новия православен храм

Павлин Янкулски иска публично обсъждане за новия православен храм

Да се организира публично обсъждане за изграждане на нов православен храм в Благоевград поиска официално вчера общинският съветник от партия АБВ Павлин Янкулски.

Предложението, адресирано до Общински съвет -Благоевград, идва само ден след като бившият директор на пощата в Благоевград Димитър Ирибозов обяви публично чрез в. „Струма“ позицията си, че важните въпроси за развитието на града им благоевградчани трябва да решават след публични обсъждания, защото съветниците нямат експертен капацитет да се произнасят по различните въпроси.

Според Янкулски обсъждането се налага заради противоречивите мнения на граждани и на колегите му в ОбС относно мястото на открития кооперативен пазар, избрано за строежа на храма. Основните притеснения на несъгласните там да е новата църква са свързани с близостта до жилищни кооперации и липсата на достатъчно паркоместа около пазара поради интензивното застрояване.

Целта е постигане на обществено съгласие и подкрепа за строежа на новия православен храм, мотивира предложението си Янкулски.

Припомняме, че за мястото на храма 18-членна комисия начело с кмета Р. Томов одобри проекта за изграждане на храм “Свети Мина” в района на пазара в Благоевград, който бе внесен от Неврокопския митрополит Серафим.

Предложението им бе общината да дари безвъзмездно на Неврокопска митрополия 1658,459 кв.м от терена на пазара, върху който да бъде издигнат храм със застроена площ от 489,445 кв.м и разгъната застроена площ от 589 кв.м, а на останалата част от терена да се направи паркинг на четири нива и още един – на около 600 метра разстояние. Въпросът обаче още не е решен, защото съветниците веднъж вече гласуваха по-малък терен за ПУП и сега предстои да решат дали да го увеличат съобразно одобрения от комисията проект.

Гласуването обаче едва ли ще мине гладко заради опасенията на част от съветниците, че бъдещият храм ще е близо 15 метра висок и заедно с двете жилищни сгради в близост – на 8 и 15 метра, районът ще заприлича на т. нар. „Китайски квартал“ срещу Трето ОУ, освен това се планира църквата да навлезе и в коритото на реката, което ще рече изсичане на доста дървета, а и входът й ще е откъм река Благоевградска Бистрица и дори има идея към него да бъде изграден мост, който ще е само на 10 метра от съществуващия в момента пешеходен мост.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *