Пак падат мерките: Пускат дискотеките, сватбите без лимит за гости

Дискотеките и нощните заведения отварят врати от утре. Това стана ясно от изказване на зам.-здравният министър Жени Начева. Тя даде извънреден брифинг пред МЗ, на който присъстваха и представителити на бранша. По време на него бе обявено, че отпадат и ограниченията за провеждането на масови събития.

От 10 юли в сила влезе нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която се забраняваше на дискотеките, пиано барове и нощните клубове да работят на закрито. Освен това в документът е записано, че семейни празненства, като сватби и кръщенета могат да се провеждат с до 30 гости, независимо дали са на закрито или на открито.

Сега обаче тези мерки се отменят и остава в сила замо забраната за феновете по стадионите, както и изискването за носене на маски на закрити обществени места, като магазините и градският транспорт.

„След среща с представители на браншовата организация на собственици на заведения в страната, постигнахме съгласие по следната промяна в заповедта на министъра на здравеопазването, която определя противоепидемичните мерки, а именно да бъда разрешено функционирането на нощните заведения“, каза Жени Начева и допълни, че консенсус е постигнат и по още две точки – капацитетът и условията на работа. „Провеждането на групови събития, тип сватби и други семейни празненства, ще се случва при спазването на въведените противоепидемични мерки – спазване на дистанция от 1,5 м. и всички правила за дезинфекция“, обяви Начева и допълни, че при промяна в броя на заразените, всички промени в заповедите ще се правят след обсъждане с браншовите организации.

Баровете ще работят и на закрито, но под строг контрол, стана ясно по време на брифинга. На входовете ще бъде измервана температурата на всеки клиент.

Масите пък ще за разположени на 1,5 м. една от друга, като на една маса ще могат да сядат най-много по 4 души.

Така на практика се осигурява по 1 кв. метър на всеки човек. Освен това инспектори ще следят изкъсо за спазването на дистанция, провеждането на редовна дезинфекция и снабдяването на персонала с лични предпазни средства. При констатиране на нарушения, дискотеките и баровете ще бъдат затваряни.

„Нашият бранш е единственият затворен в момента и над 80 000 души са засегнати от това. Ние изготвихме пакет от мерки, които представихме на премиера и на министър Ананиев. Всички заведения са оборудвани с необходимото и считаме, че е абсолютно безопасно да се посещават.

Не мислим, че ние сме развъдник на заразата. В момента се събират страшно много хора по улицата без да спазват каквито и да е епидемични мерки“, заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

По думите му са изготвени ясни правила за работа на нощните заведения, които ще бъдат публикувани на сайта на здравното министерство. „След като толкова много хора могат да бъдат по площадите, не считаме, че ние трябва да стоим без работа и пари. Броят на заразените не е скочил заради заведенията”, категоричен бе Алибегов.

Новите промени вече са отразени и в заповед на здравният министър Кирил Ананиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *