Паркирането в „синята зона” в Разлог – и с SMS на 13747

Паркирането в „синята зона” в Разлог – и с SMS на 13747

Официално таксата за паркиране в „синята зона” в Разлог вече ще може да се заплаща и чрез SMS. Това е прието официално от общинските съветници в Разлог на проведената миналата седмица редовна сесия на местния парламент. Цената на SMS-а ще бъде на цената на талончето – 1 лев с включен ДДС, а единният кратък номер, който ще бъде въведен и ще важи за всички мобилни оператори, ще бъде 13747.

Очакванията са въвеждането на система за SMS паркиране да даде положителен ефект върху цялостната организация на дейността на общинското предприятие „Паркинги и гаражи“ и да допринесе за улеснение за гражданите, които ще имат и алтернативен метод за заплащане, особено при необходимост за удължаване на времето за престой на автомобила, което ще могат да правят от разстояние, пише „Струма“.

Общинският съветник Христо Зайков сподели, че едва ли това ще доведе до увеличаване на приходите на предприятието, тъй като от SMS паркирането печалбата за община Разлог е 80%. Той постави въпроса дали след въвеждане на SMS паркирането „синята зона” в Разлог ще работи в почивните и празнични дни.

Шефът на „Паркинги и гаражи” Стефан Лачинов уточни, че паркингите ще продължат да бъдат безплатни в събота и неделя и празничните дни, като мотивира отговора си с това, че платеното паркиране е въведено с оглед създаване на ред и улеснение на гражданите през работните дни, когато ходят на работа или им се налага да посещават различни институции

„В събота и неделя паркингът се ползва предимно от хора, които са излезли на разходка и да пият по едно кафе. Мисля, че не е нужно да ги утежняваме допълнително с 1-2 лева за паркиране”, каза Лачинов.

Въпросът доколко е рентабилна тази стъпка, предвид факта, че е предвидено SMS паркирането да покрива само паркинга на ул. „Шейново“, постави пък общинският съветник Иван Димитров, а колегата му Николай Дундалов отправи питане дали е мислено в посока автоматизиране на „синята зона” в Разлог.

Кметът Красимир Герчев поясни, че е имало подобна идея, но за реализирането й е необходима специална организация на движението.

Мотивите за въвеждането на система за SMS паркиране са с оглед тенденцията на увеличаване броя на автомобилите, ползващи „синята зона”, което води до натовареност на служителите при осъществяване на дейността им по продажбата на талони за паркиране на водачите. Очакванията са този алтернативен метод на заплащане да даде положителен ефект върху цялостната организация на дейността и улеснение за гражданите, които ще имат и алтернативен метод за заплащане, особено при необходимост за удължаване на времето за престой на автомобила. В тази връзка се предвижда и удължаване на максимално разрешеното времетраене за еднократно паркиране на 4 часа, като досега то бе до 2 часа.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *