Паунов: Заведенията в Кюстендил само с храна за вкъщи, в хотелите – рум сървис

Обекти за хранене, ресторанти, фитнеси, увеселителни заведения затварят в Кюстендил, обяви на пресконференция кметът Петър Паунов. „Заведенията за хранене трябва да са заключени, през деня трябва да има само служители, приготвящи храна за вкъщи. Разрешено е и да има доставчик. Хотелите също затварят хранителните си блокове, но остава услугата рум сървис. Храна за вкъщи могат да поръчват, най-важното е хората да спазват противоепидемичните мерки – лична хигиена. Вирусът е опасен, когато попадне в лигавицата и стигне до дихателните пътища”, съобщи още градоначалникът. „За неспазване на карантината от полицията ще съставят констативни протоколи и ще запечатват обекти”, поясни градоначалникът.

Той призова кюстендилци да бъдат отговорни, бдителни и ако установят хора, пристигнали от рискови дестинации, да сигнализират на съответните телефони. „Няма тревога, не е необходимо презапасяване с хранителни продукти. Търговските вериги работят, важно е да се спазва дистанцията между хората. Наблюдаваме също и за спекулативни цени, най-вече с медикаменти и маски, и сме ги докладвали на ДАНС и полицията. Аптечната мрежа работи, но няма такава мрежа, която да издържи на напъна”, коментира Петър Паунов пред „Струма.бг“.

„Получихме сигнал за хора, дошли от Франция, те напълно отговорно са се подложили на карантина”, каза кметът на Кюстендил.

„Извънредното положение се наложи заради това че хора си позволиха да нарушат карантинния период, и то с коронавирус. От един банкет 14 души с коронавирус, сред които и дечица, нормално ли е да бягат?! Молбата ни е без напрежение, излишно е да казвам, че всякакъв тип презапасяване е безпредметно, аз лично не бих отишъл на опашките. Само дисциплината на кюстендилци ще ни помогне”, добави още П. Паунов.

„Нормален хранителен режим, да се поддържа имунната система. Този вирус се влияе от спирта, а всеки има по домовете си. Паниката е най-безсмисленото нещо”, заяви Паунов.

По негови данни 59 души са пристигнали от рискови дестинации и са поставени под карантина, на някои дори им изтича.

„Всеки да е спокоен, всеки има дворове, да се разходи, заедно да преодолеем това предизвикателство, за да не се превърне в шок както за здравната система, така и за икономиката”, обяви градоначалникът.

Доставките по домовете ще запазят до известна степен оборота на заведението. „Вече са отпуснати 37 млрд., с обецата, която имаме от кризата през 2009 година, доста по-мъдро ще се справим”, заяви Паунов. „ За нас е важно да покажем, че сме еталон”, каза още той.

Държавните учреждения в Кюстендил ще работят от понеделник и ще извършват услуги, държи се обаче на спазване на личната хигиена. На гишетата на местни данъци и такси ще се постави допълнителна стъклена преграда. Затворени до 29 март са училища, детски градини и социални заведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *