Педиатър: Тази година ваксинирайте децата срещу грип

Тази година навсякъде в развитите страни се води кампания за по-ранно ваксиниране срещу грип. Това заяви пред Нова тв педиатърът д-р Пламен Масларски.

„Говорим за месеците септември – октомври. Това е важно най-вече за рисковите групи, т.е възрастните хора и хората с хронични заболявания. Изминалата грипна епидемия беше тежка и за децата. Първо имаше вълна от грип А, след това от грип Б. За разлика от сега, детските отделения бяха препълнени. По тази причина аз считам, че би трябвало децата тази година да бъдат ваксинирани срещу грип, особено ако посещават детски колективи“, каза д-р Масларски.

По отношение на коронавируса пък педиатърът заяви, че в началото на епидемията у нас е имало 0,8% заразени във възрастовата група от 0 до 18 години. В момента този процент е 4,5%.

„Обяснявам си го първо с по-широкото тестване и второ с по-активния социален живот. Но няма рязко увеличаване на процента на децата в по-ранна възраст“, отчете педиатърът.

Д-р Масларски заяви, че до момента няма представително проучване, направено в света, което да доказва, че децата с коронавирус са по-заразни, отколкото останалите пациенти. „Имаше изследване в Масачузетсската болница, според което в горните дихателни пътища при малките деца се намира много по-голямо количество вируси, отколкото при другите хора. Но някои педиатри оборват това твърдение, тъй като в изследването са участвали много малък брой пациенти. В момента в Хамбург правят проучване на 6000 деца – контактни, неконтактни, с хронични и без хронични заболявания, което ще даде по-представителна извадка“, каза педиатърът.

Той цитира изследване на четири болници в Северозападен Китай за симптомите при COVID-19, които най-често се наблюдават при децата. „То показва, че 72% от малките деца повишават температура, при 44% от големите. 62% имат кашлица и 12% имат диария и повръщане – засегната е храносмилателната система. Но и това проучване е направено при малък брой пациенти“, каза д-р Пламен Масларски. Той определи като оптимистичен факта, че откакто са отворени детските градини и децата са събрани в групи, не се наблюдава натоварване на здравната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *