Пепелянка изпълзя пред Калоян Ханджийски на алеята за Бачиново

Змия пресече пътя на благоевградския общински съветник Калоян Ханджийски. Той забелязал влечугото на алеята за Бачиново по време на обичайната си разходка и реагирал на мига. Уловил пепелянката, сложил я в найлонова торбичка и я пуснал отново на достатъчно отдалечено място от парка. Ето какво разказа за случката съветникът, който за доказателство публикува снимка в социалната мрежа на отровната змия:

„От 10 години ходя на Бачиново по два пъти на ден. Вчера, по време на следобедната разходка, на 10 м пред мен изпълзя змия. Видях я в последния момент. Нямаше хора на алеята, но реших, че по-добре да я уловя и да я пусна на друго, неоживено място, достатъчно далече от града. И друг път съм се натъквал на влечуги. Онзи ден видях голям смок при железния мост на плажа, дълъг повече от метър. Подгоних го, но се изплъзна. Змиите се активират в горещините, не бива да се страхуваме, а да сме предпазливи. Чел съм, че никой не е умрял от отровата на пепелянка, но определено мястото им не е на Бачиново, където сега се окосяват тревните площи“, заяви Ханджийски.

Отровата на пепелянката е два пъти по-силна от тази на кобрата и ако я видите на пътя си, по-добре да запазите хладнокръвие и да я оставите да си отиде, вместо да рискувате да ви ухапе. Змията напада, когато е заплашена или настъпена. Ако все пак ви ухапе, по най-бързия начин трябва да потърсите медицинска помощ, съветват специалистите. Ако Спешният център е на повече от 30 минути път, не бива да се паникьосвате, а да обездвижите ухапания крайник, за да се забави разпространението на отровата, като над мястото на ухапването се прави превръзка, пише „Струма“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *