Перник забрани събиране на повече от двама възрастни на обществени места

Кметът на Перник Станислав Владимиров издаде заповед, с която забранява събирането на повече от двама възрастни, както и деца на всички открити и закрити обществени места, спортни, фитнес и детски площадки на територията на община Перник.

Забранява се струпване на групи от хора пред всички търговски обекти (магазини за хранителни стоки и аптеки). Хората, които чакат на опашки, трябва да са на разстояние от не по-малко от два метра един от друг, като се запази организацията за ограничаване на намиращите се в магазините.

Контролът по изпълнение на заповедта ще се осъществява от Общинския инспекторат, чиито служители ще извършват постоянни проверки и ще докладват незабавно при констатирани нарушения.

Междувременно стана ясно, че общината съдейства с храна, вода и всичко, от което имат нужда далите положителна проба за коронавирус майка и син. Те са се завърнали от чужбина и сами са поискали да им бъде направен тест. В добро състояние са и спазват домашната карантина.

Собствениците на транспортни фирми в Перник, извършващи обществен превоз на пътници са предупредени да ограничат броят на пътуващите в превозните средства и да осигурят дистанция между пътниците най-малко 1,5 м.

Местната здравна инспекция разпореди персоналът в автобусите да работи задължително с индивидуални предпазни маски и ръкавици и да се засилят хигиенно-противоепидемичните мерки, като за целта се извършва редовна дезинфекция на волана, седалки, дръжки на врати, прозорци и подове с дезинфектанти на алкохолна основа.

Общественият транспорт е идеалната среда за заразяване, предупредиха от РЗИ.

Всички градски и междуселищни линии в Перник се изпълняват от частни превозвачи. Частни превозвачи обслужват и линията Перник – София. С двете положителни проби на майка и син Перник е сред градовете в страната, с доказани случаи на коронавирус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *