Перник иска повече вода от язовир „Студена“

Перник иска повече вода от язовир „Студена“

Перник иска повече вода, а като количества са същите кубици вода от яз. „Студена“ и преди режима. 1,6 млн. кубика вода на месец не им стигат с режим и нещо се случва, каза екоминистърът Емил Димитров. „За града има достатъчно вода, доставяна и по новия водопровод от София“, обясни той в ефира на БНТ.

Той припомни, че целта на новото съоръжение е да се спре ползването на вода от язовира, за да може той да се напълни по-бързо. В него сега има 10,5 млн. кубика. Димитров посочи за добър пример в разумното използване на водата град Сливен.

„В Перник харчат много повече вода, отколкото е вписано в документи“, каза още екоминистърът. „Проблемът в миньорския град не е в язовира, а изразходването на водата от него. Оказва се че Перник е плащал едно количество вода на министерството, а е използвано много по-голямо. Предполагам, че предишният и сегашният, кмет не са знаели. Двама души са знаели за това и те са контролните органи и шефът на ВиК Перник“, коментира Димитров.

Той определи новият водопровод като много добра придобивка в Перник, защото чудесно работи и дава вода. Имало обаче спорове с хидроинженерите дали трябва да има още един резервоар, за да изравни налагането или да стане с клапан. „Тръбите в града са стари, но министерството е отпуснало 104 милиона да се ремонтират по Оперативна програма „Околна среда“. Пари са дадени и за пречиствателната станция, както и за стената на язовира. Проблемът е че перничани искат вода от София и същото количество от язовира. Миналата година е 500 млн. куб. м са минали през перничани и те са платени, но официално министерството не е знаело за това нещо. Очаква се Перник да получат акт, за това че миналата година е използвано“, поясни Димитров.

Оказва се, че екоминистърът е изпратил проверка, а резултатът показва, че р. Струма, която минава през язовира и стига до града е пресъхнала в момента тя изглежда, като градинка, защото коритото й не е почистено.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *