Перник откри процедура за възлагане на концесия на язовир „Рашовец“

Перник откри процедура за възлагане на концесия на язовир „Рашовец“

Община Перник откри процедура за възлагане на концесия на язовир „Рашовец“, съобщиха от администрацията, предаде БТА. Тя е със смесен предмет – ползване на обекта и експлоатация на услуги – спортен и любителски риболов.

Концесионерът поема задължение да изпълни инвестиционна програма и да поддържа водоема в експлоатационна годност, както и правото да извършва стопанска дейност. Освен риболов, той може да развива и услуги, свързани с отдиха на населението – плажуване, развлечения на открито и др. Прогнозната стойност на концесията е 2 169 224 лв. Тя е с 20-годишен срок и възможност за удължаване с още 80 месеца. Началната дата на концесията е 3 март 2021 г.

Язовир „Рашовец“ е разположен в землищата на селата Мещица и Расник и е с площ 25 761 кв. м и обем 50 000 куб.м. Подхранва се основно от дъждовни и повърхностни води. Язовирът е актуван като публична общинска собственост и се управлява от кмета на община Перник.

Веднъж вече водоемът е даван на концесия, но миналата година договорът с тогавашния концесионер „Кракра Прес“ е прекратен заради задължения към общината, натрупани от неплатени вноски.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *