Перник №1 по скъпотия! Миньорският град дели първото място със София

Перник дели първото място по скъпи храни със столицата. Това показа проучване на база цените на дребно на някои основни хранителни стоки във всички области на страната, посочени в сайта foodprice.bg, който служебното правителство пусна като мярка за борба с инфлацията. Взети са предвид и количествата, които домакинствата са потребявали за 2022 г., според данните на Националния статистически институт.

За пет основни хранителни продукта – брашно, хляб, прясно мляко, олио и ориз, домакинствата в София дават 241,5 лева годишно. Това не е изненадващо, защото заплатите в столицата са най-високите в страната. По последни данни към края на март средностатистическият софиянец е взимал 2743 лева месечно. Същата обаче е сметката и в област Перник. Трябва обаче да се вземе предвид това, че хиляди перничани работят в София и получават високите заплати на софиянци. Докато в родното си място те биха взимали с 1300 лева по-малко, пише „Телеграф“.

Изненадващо по скъпотия област Кюстендил се нарежда на второ място след София и Перник. Там заплатите са по-ниски от тези в миньорския град и далеч под нивото в столицата. Средностатистическият кюстендилец се разписва срещу едва 1344 лева на месец. В същото време за петте основни хранителни продукта кюстендилското домакинство харчи 236,92 лева годишно.

На трето място в класацията по скъпи храни е София-област. Средностатистическото домакинство там харчи за петте основни храни 234,17 лева годишно на фона на заплата, която е с около 1000 лева по-ниска от тази в столицата.

Сравнението между цените вади наяве ясно изразена тенденция разходите за храна да падат от запад на изток и от юг на север. За закупуване на петте хранителни продукта най-ниска е сметката в Добрич. Средностатистическото домакинство там ще плати в супермаркета едва 209,56 лева. А заплатата в Добрич е съпоставима с тази в Кюстендил. На второ място по евтина храна е Варна. Средното домакинство там плаща по 212,51 лева годишно за петте продукта. Заплатата на варненци пък е сходна с тази, която взимат живеещите в София-област – около 1700 лева месечно. Само с около три лева отгоре е сметката за петте основни хранителни продукта и в Шумен. Заплатата обаче там е с над 200 лева по-ниска от тази в морската ни столица.

Най-евтино олио може да се купи във Варна. Там литърът върви по едва 3,62 лева, а средностатистическото домакинство потребява по 11,2 л годишно. На второ място по евтино олио е Ямбол с 3,75 лева литърът. Мазнината е на ниски цени също в Сливен, Бургас, Добрич. Най-скъпото олио пък е в Кюстендил – 4,59 лева за литър. За сравнение в София и Перник то се търгува по 4,34 лв.

Кюстендил е номер едно и по скъпо прясно мляко. Според данните на НСИ средностатистическото домакинство у нас потребява 18,5 л мляко на година. В Кюстендил цената на литър удря 3,84 лв., като така изпреварва дори София и Перник, където то се търгува по 3,69 лева. Най-евтиното мляко пък е в Добрич – по 3,22 лв. литърът.

Кюстендил държи първенството и по скъп ориз с цена 4,74 лева за килограм. Най-евтин е оризът в Смолян – по 3,99 лв.

В Добрич пък се продава най-евтиният хляб. Самун с разфасовка 650 грама там струва 1,40 лева. Най-скъп е хлябът в София и Перник – по 1,69 лв. Тези две области са начело на класацията и по скъпо брашно с цена 1,84 лева за килограм. Брашното е най-евтино в Сливен и Ямбол, където то се продава по 1,52 лв. за кг.

Стигнахме 55% европейските цени

България достига 55% от средноевропейските цени през 2022 година, сочат последните данни на „Евростат“. Средното ниво е доста близо до това в Испания (98%) и Италия (101%), а множеството западноевропейски страни, като се изключи Португалия, се подреждат над него. На другия полюс или най-евтино е в Румъния (52%) и България (55%).

Сравнението с 2021 г. показва по-сериозното влияние на инфлацията през 2022 г. върху стопанствата в Източна Европа, като Чехия и Естония са се доближили с по 7,2 пункта до средноевропейските цени, Литва – с 6 пункта, Латвия – с 3,5. След тях се подрежда България, която регистрира ръст от 3,5 пункта.

При разноските за жилища и режийни, както и при опазването на здравето през 2022 г. страната ни е била на 37% от междинните за Европейския съюз ценови нива. При облеклата и обувките отношението доближава 80%, а при храните и безалкохолните – цели 87 на сто. Така при ниво на домакинския приход от към ½ от междинния, средните цени на храните и дрехите у нас остават високи. Именно при храните и безалкохолните е отчетен най-големият ценови скок през 2022 г., като България се е доближила със 7 пункта към средноевропейските стойности. При превозите също има покачване, което е с 5 пункта и се дължи на поскъпването на горивата.

Съветват германците да зареждат колата у нас

В България горивата са с около 50 евроцента по-евтини, отколкото в Германия. Това съобщава Институтът за германска икономика, цитиран от pariteni.bg. Икономистите съветват германците, ако пътуват в чужбина, да зареждат колата си в България. „В България един литър бензин А95 струва с 50 евроцента по-евтино, отколкото в Германия, а в Австрия са почти 30 цента за литър.“ По-скъпи от тези в Германия са горивата във Франция и Италия, които привличат и много германски туристи, се казва още в информация на Германския автомобилен клуб ADAC. Клубът направил проучване на цените на 40 бензиностанции в Европа. „Надценките на цените на горивата от бензиностанциите покрай магистралите са наглост в сравнение с тези във вътрешността“, констатирали от автомобилния клуб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *