Петзвездни хотели предлагат по-евтини нощувки от 4-звездни

Петзвездни хотели предлагат по-евтини нощувки от 4-звездни

Петзвездни хотели предлагат по-ниски цени от 4-звездни. Причината е рязко намалелият поток от туристи заради пандемията. За да се преборят със спада на заетостта и приходите, някои хотели вече пък отдават стаи за офиси. Това съобщи Мартина Божанска, директор в голяма хотелска верига. Тя поясни, че е използван независим софтуер на международна компания за следене на цените на нощувките.

Извадката показва, че на 22 декември миналата година клиент е можел да наеме за 56 евро стая в 5-звезден хотел, част от световна верига, в бизнес зоната на София. В същия ден в същия район на града два 4-звездни хотела са предлагали стаи съответно по 63 евро и по 65 евро.

В началото на януари

стая в 5-звезден хотел в центъра на София е струвала 62 евро

а 4-звездният му конкурент със същата локация е бил на цена 71 евро. При сравнението е взета предвид най-ниската категория стаи в наблюдаваните обекти.

„4-звездните хотели нямат полезни ходове, защото са свалили цените в резултат на пандемията, а и по принцип няма как да предложат повече услуги от 5-звездните“, коментира експертът пред Bloomberg tv.

Божанска разкри, че заетостта в софийските хотели е намаляла със 70-75% в резултат на пандемията, ограничителните мерки и намалението на пътуванията в световен мащаб. Средните цени са с 20-30% по-ниски, което се отразява негативно и на основния показател RevPAR – приход от стая.

„От март 2020 г. предимно българи се настаняват по софийските хотели. Големи пазари като Германия и Великобритания бяха изместени от Румъния, Северна Македония и други съседни страни“, посочи Мартина Божанска.

По думите й другата ключова дума за хотелската индустрия през 2020 г. е креативност. „Може да си наемете хотелска стая за личен ресторант, където да бъдете обслужени с гурме меню. И дори стая със собствен спа център – със сауна и джакузи“, коментира Божанска.

Междувременно стана ясно, че приходите от нощувки през ноември 2020 г. достигат 16 млн. лв. или с

62.5% по-малко в сравнение със същия период на миналата година

Регистриран е срив на приходите както от чужди граждани – с 66.9 на сто, така и от български граждани – с 59.5%. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) относно дейността на местата за настаняване през месеца. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване за отчетения период е 311.6 хил., или с 59.2% по-малко спрямо ноември 2019 г. Най-значителен спад на нощувките (със 70.1%) се наблюдава в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. През ноември 2020 г. в тях са реализирани 50.3 на сто от общия брой нощувки на чужди граждани и 30.7% – на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени близо 29 на сто от нощувките на чужденци и също толкова от тези на нашенци, докато в останалите места за настаняване (с 1 и 2 звезди) те са съответно 20.9 и 40.4%.

Броят на пренощувалите лица в местата за настаняване намалява с 66.5 на сто в сравнение със 2019 г. и достига 138.7 хил. Регистриран е срив както при чуждите граждани – със 75.3 на сто, така и при българските – с 63.3%. Нашенците, нощували в хотели и къщи за гости през ноември 2020 г., са 112.1 хил. и са

реализирали средно по 2.1 нощувки

гостите на страната пък са наброявали 26.6 хил. и са реализирали средно по 3 нощувки.

През ноември 2020 г. в страната са функционирали 1509 обекта с над 10 легла – хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 45.7 хил., а на леглата – 91.5 хиляди. В сравнение с ноември 2019 г. общият брой на местата за настаняване се понижава със 17.9%, а броят на леглата в тях – с 15.8 на сто.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *