Петима българи извършиха най-голямата финансова измама в Англия

Петима българи от организирана престъпна група бяха признати за виновни във Великобритания по случай, определен от прокуратурата като най-голямата измама в Англия и Уелс, съобщи Би Би Си, предаде БТА.

В бандата участвали три жени и двама мъже – всички те от България, които подали хиляди фалшиви молби за помощи към системата за Универсален кредит в рамките на период от четири години и половина. Всеки един от членовете ѝ по отделно признал пред съд в Лондон, че е откраднал повече от 50 милиона лири. И петимата са пледирали виновен по обвинения в измама и са признали и за престъпления, свързани с пране на пари.

Универсален кредит е основната система за социални помощи във Великобритания и към момента от нея се възползват 5,8 милиона души – както работещи, така и безработни, посочва Би Би Си. Когато стартира през 2013 г., правителството твърди, че тя е устроена така, че да ограничи възможностите за измами и грешки. С разширяването на обхвата на системата обаче нивата на измама се повишават и достигат най-високото си ниво през пандемията, когато са разхлабени правилата, които подаващите молби трябва да следват.

Според прокуратурата членовете на бандата – 33-годишният Гюнеш Али, 38-годишната Галина Николова, 27-годишният Стоян Стоянов, 52-годишната Цветка Тодорова и 26-годишната Патриция Панева – са подали хиляди фалшиви молби за помощи, като използвали информация на истински хора или откраднати самоличности. Твърденията на прокуратурата бяха подкрепени с редица доказателства, сред които подправени документи, фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от наемодатели, работодатели и лични лекари.

При отхвърляне на молбите им измамниците опитвали отново и отново, докато постигнат успех, добави прокуратурата. Разследване идентифицирало три „фабрики за помощи“ в район Уд грийн в Северен Лондон, от които произхождали многократните фалшиви молби за помощи. Замесените фирми твърдели, че помагат на хора да получат Национален осигурителен номер и помощи, които им се полагат.

Разследващите обаче установили, че след подаване на молби за помощи от тези три източника, средствата оставали в ръцете на организираната престъпна група. След това парите били изпирани чрез многобройни банкови сметки или били изтегляни в брой. Фалшивите молби били подавани в периода октомври 2016 г. – май 2021 година. Прокурор от Кралската прокуратура заяви, че случаят е „най-мащабното съдебно преследване за измама с помощи, разглеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс“. „Обвиняемите заговорничили за извършването на измама в индустриални размери срещу системата за Универсален кредит“, добави той.

Когато членовете на групата били арестувани през май 2021 г., били открити стотици фалшиви или подправени документи, както и пачки пари – някои от тях натъпкани в куфари, автомобил „Ауди“ и маркови стоки, включително очила, часовници и сака, посочи прокуратурата. Гюнеш Али избягал в България, след като бил освободен под гаранция и се наложило да бъде екстрадиран обратно във Великобритания. Очаква се присъдите на петимата българи да бъдат постановени на 28 май.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *