Петкова: Цените в държавните бензиностанции няма да са по-ниски

Не виждам нищо лошо в това да има Държавна петролна компания и държавни бензиностанции. Не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ще има реални цени. Има икономическа логика цените да са пазарни. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

На въпрос на водещия дали сега цените на пазара на горива са реални, Петкова не отговори. Тя не се съгласи, че Държавната петролна компания ще е „партийна хранилка“.

Петкова съобщи, че до 9 юни „Булгаргаз“ трябва да е подписал споразумения със своите клиенти и в 14 дневен срок след това трябва да върне парите от поевтиняването на руския газ.

След това клиентите на „Булгаргаз“, например топлофикациите, ще изчислят и върнат парите на клиентите си, като това вероятно ще започне от средата на юли.

Петкова увери, че изграждането на българска територия на „Турски поток“ върви по план.

Според министърът енергийният пазар трябва да бъде либерализиран изцяло и в това няма нищо лошо. „Целта е да има максимална конкуренция в изгода на потребителите. Цената на регулирания пазар е по-висока от тази на свободния, с 20% средно – затова е време, в този момент – преди 1 януари 2021 година – субектите на регулирания пазар да излязат на свободния пазар. От 1 януари, 2021 година на регулирания пазар остават само битовите потребители, припомни Теменужка Петкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *