Петрич строи две пречиствателни станции за отпадни води

Петрич строи две пречиствателни станции за отпадни води

Две пречиствателни станции за отпадни води ще се строят в община Петрич. Одобрени за финансиране са проектите. Това става след години усилия на местната власт. Първото съоръжение ще е за град Петрич, а второто – за най-голямото и многолюдно петричко село Първомай. Капацитетът на пречиствателната станция за южния град е 38 890 еквиваленти жители /постоянно живеещи, промишленост, работещи тук, туристи, приходящи/.

След одобрението за финансиране на стойност над 15,770 млн. лв. се предвижда изграждането на пречиствателната станция, довеждаща инфраструктура, пътна връзка, външен водопровод, довеждащ колектор и електрозахранване, механично и биологично стъпало за пречистване на отпадни води.

За втория одобрен проект – изграждане на пречиствателна станция за отпадни води на с. Първомай, е заложено: довършване на канализационната мрежа на селото, изграждане на пречиствателна станция, изграждане на довеждащ колектор, отвеждащ колектор за заустване и водопровод. В населеното място ще се довърши най-напред канализацията. Финансирането е за над 1 894 000 лв.

Значението на двете възлови съоръжения се определя от факта, че р. Струма е трансгранична за България, а най-големият неин приток в района е р. Струмешница. Водите се заустват без пречистване. С изграждането на пречиствателните съоръжения ще се подобри състоянието на речната вода, което ще рефлектира положително и върху почвата.

Освен това ще се подобри състоянието на р. Струма в съответствие с изискванията на Европейския съюз за пречистване на водите. Не на последно място – наличието на пречиствателна станция за отпадни води отваря вратата на Петрич за кандидатстване и със следващ стратегически проект – пречиствателна станция за питейната вода.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *