Петрич ще полага грижи за 540 възрастни и трудно подвижни

Община Петрич увеличава обхвата на патронажната грижа за възрастни хора и за хора с увреждания с почти 50%. Кметът димитър Бръчков сключи допълнително споразумение със социалното министерство. Неговата обща стойност е 243 615 лева, от които 207 072,75 лева са европейско, а 36 542,25 лева – национално финансиране.

По проекта ще работят 40 души, които ще бъдат назначени в по-големите села и в кварталите на град Петрич. Още 170 лица ще ползват новата социална услуга освен досегашните 370. Дейността ще продължи до края на тази година. Ще се осигурят допълнителни ресурси за превенция и подпомагане достъпа до услуги на уязвими лица, хора с увреждания в невъзможност за самообслужване, лица в карантинен период и други дейности, пряко свързани с опазване здравето на лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19.

Ще се увеличат възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора. Това ще стане с осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ (материален и кадрови) капацитет за предоставянето им. За Възкресение Христово Община Петрич ще подари на всички патронирани лица и на още 200 възрастни хора от труднодостъпните села на планина Огражден козунак, яйца и картичка. Те ще бъдат раздадени с подкрепата на ДГС-Първомай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *