Петте най-полезни напитки за сърцето

Британски експерти са съставили списък с 5 напитки, които най-ефикасно защитават от проблеми със сърцето.

Вода

Когато в организма няма достатъчно вода кръвта се сгъстява и сърцето се натоварва значително повече, за да я изтласка към всички кътчета на тялото. В резултат неколкократно нараства рискът от развитие на исхемична болест на сърцето и прочее заболявания на сърдечно-съдовата система.

Зелен чай

Както и черният и той е богат с антиоксиданти, които защитават от възпалителни процеси и възпрепятстват образуването на свободни радикали, което защитава от онкологии и сърдечно-съдови заболявания. Антиоксиданти има и в черния чай, но в зеления те действат значително по-ефикасно, което е доказано в редица изследвания през последните години.

Червено вино

Червеното вино съдържа много кардиопротекторни съединения. Това са ресвератрол и полифенол, които понижават нивото на холестерола в кръвта и възпрепятстват образуването на тромби. Съществуват също така доказателства, че червеното вино в неголеми количества помага да се повиши нивото на т.нар. добър холестерол, който защитава кръвоносните съдове и сърцето от увреждания.

Сок от нар

До неотдавна той не беше включен в този списък, но учени от Калифорния са изследвали неговия антиоксидантен потенциал. Оказало се че в сока от нар той е тройно по-висок отколкото в зеления чай или червеното вино. Освен това сокът от нар има успокояващо въздействие, понижава кръвното и подобрява кръвообращението.

Кафе

Независимо от разпространения мит за вредата от кафето, то всъщност е животоспасяващ продукт. Според редица изследвания рискът от развитието на инфаркт и инсулт намалява с 20%-40% при редовната употреба на кафе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *