Петър Димков за ползите на глога при лечението на редица болести

През есента от природата можем да си наберем шипки и глог. За шипките всички знаят, че са полезни и от тях се прави чай и вкусен мармалад. Сега ще научите нещо повече за червения и красив глог.

Много хора, когато излизат на разходка през есента сред природата берат глог за декорация у дома, защото е наистина приказно красив. Но малко хора знаят колко е полезен, пише lechebno.com

1. За успокоение и при нервни разстройства

Комбинацията глог, мента и валериан е до болка позната. По няколко капки в чаша с вода преди лягане или при стрес.

Народният лечител Петър Димков препоръчвал да се прави една настойка (тинктура) от 2 с.л. глог и 1 ч.ч. ракия. Сместа се прави в стъклен буркан, който се затваря с капачка, за да не изветрее ракията.

Държи се 1 седмица на тъмно. През това време ракията е извадила полезните вещества на глог. Приема се в чаша вода, в която се разтварят по 20 капки от лекарството. Пие се на гладно преди ядене.

2. При сърдечни проблеми и сърцебиене

Отново Петър Димков препоръчвал чай от глог. Есенно време се берат плодчетата на узрелия глог и се сушат както шипките. Когато има нужда се прави запарка на 3 с.л. глог в 1 литър вода. След като накиснат 20 минути, чаят може да се пие.

Трябва да пиете този чай всеки ден през целия ден в продължение на 1 месец, за да усетите, че вашето сърце работи по-добре.

Този чай помага на сърдечния мускул да укрепне. Ако страдате от аритмия, тя може да бъде регулирана като се оказва влияние върху сърдечните клапи и скоростта на изпомпване на кръвта.

Чаят от глог е полезен при гръдна жаба, при главоболие, при болести на щитовидната жлеза.

3. При простудни заболявания

Чай от глог можете да пиете и когато сте изстинали. Освен, че пиете течния чай, не изхвърляйте плода на глог, а го изяжте. Той е набъбнал от водата и е омекнал.

В него все още има витамин С и други полезни минерали, от които тялото се нуждае.

4. Чай от глог е отличен диуретик

Хора, които задържат вода в организма, трябва да вземат някакво средство, с което да предизвикат изчистване на ненужната вода чрез уриниране.

Бирата е един от начините, има и много лекарства, но глог е естествен начин за регулиране течностите в тялото.

Правите същия чай както и при сърдечните проблеми. Пиете го през деня вместо вода и след като е изстинал.

Ако желаете, можете да го подсладите с малко мед или с кафява захар.

5. Глог не се препоръчва, когато…

Има няколко случая, при които глог не трябва да се приема като лечебно средство (ако изядете няколко плодчета, няма да ви стане абсолютно нищо).

Малките деца не трябва да пият чай от глог или да използват тинктурата с ракия, защото той е силно успокоително средство. Глог не се приема от жени, които са бременни до 3-я месец, както и за кърмещите.

Ако страдате от сърдечни заболявания и вземате лекарства, попитайте вашия специалист дали можете да пиете чай от глог, защото някои от медикаментите правят реакция с глог и могат да ви създадат проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *