Петьо Кръстев ще ръководи ансамбъл „Пирин“ следващите 3 години

Петьо Кръстев, кандидатът за главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“, който при приключване на срока за подаване на документи за участие в конкурса заяви, че темата за ансамбъла не му е на дневен ред, ще ръководи състава следващите 3 години. Това е решението на конкурсната комисия начело със зам. кмета по хуманитарните дейности Василиса Павлова, обявено вчера на сайта на общината. Оценката, дадена от комисията за представянето на Кръстев, е 223 точки, пише „Струма“.

Трима бяха участниците в конкурса за ръководния пост в ансамбъла – емблема на Благоевград. Петьо Кръстев години наред бе диригент и бе назначен временно за ръководител след напускането на Димитър Христов. В началото на септември 2018 г. сам си тръгна от ансамбъл „Пирин“ с обяснение, че иска да се занимава с научна работа в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. По време на ръководството му се създаде напрежение в ансамбъл „Пирин“, в резултат на което миналата седмица в състава бе пусната подписка срещу връщането му, която обаче така и не видя бял свят, тъй като подкрепата си бяха декларирали едва около четвърт от екипа.

Конкуренти на Петьо Кръстев за управленския стол бяха хореографът в ансамбъла Мирослав Димитров със 124 точки на конкурса и настоящият диригент Стоимен Добрев, получил 116 точки. В тяхна подкрепа танцьори и музиканти от „Пирин“ през август излязоха под прозорците на кметския кабинет, като с танци и аплодисменти опитаха да привлекат вниманието на управниците, с искане да оставят ръководителите, с които работят в отличен синхрон.

Дали двамата ще останат в екипа при новия титуляр на поста гл. художествен ръководител Петьо Кръстев не се знае, но при предишното си управление той работеше в екип с преподавателя в ЮЗУ доц. Г. Гаров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *