Пет фирми и обединения се конкурират за свлачището над пътя за м. Бодрост

Пет фирми и обединения се конкурират за свлачището над пътя за м. Бодрост

Пет строителни фирми и обединения ще спорят кой да проектира и укрепи свлачището над пътя за местността Бодрост над Благоевград. Вчера бе даден старт на процедурата и се отвориха офертите на участниците. Това са благоевградската „Вип трейд енд билд” ЕООД на Николай Динков-Нинджата, „Балканика Енерджи” АД с регистрация в София и представлявана от Аглика Георгиева, обединение „Миряна” ДЗЗД на благоевградската фирма „Монолитстрой – Чорбаджийски, Байкушев” ООД, софийската „Бондис” ООД на Кирил Ангелов и Венета Ангелова, „Полимеринжект” ЕООД на Емил Станчев, също с регистрация в София, ДЗЗД „БЛГ-2021”, в което са „Растер-юг” ООД на Радослав Костов и Антон Муртов, „Геоконструкт” ООД, регистрирана в столицата от съдружниците Николай Михайлов и Христо Янков, и „Инфра кепитал” ЕООД на „Армо груп” ЕООД, управлявана от Петър Кичеец, и регистрираната в с. Бело поле „Грома холд” ЕООД на Виктор Велев.

Прогнозната цена на поръчката за проектиране и укрепване на свлачището над пътя за Бодрост е 4 687 233,60 лв. с ДДС, а срокът за изпълнението й е 150 дни. Категорично изискване на общината към участниците в поръчката е през последните 5 г. да са укрепвали свлачища с подобен обем.

Припомняме, че през януари граждани сигнализираха за опасна пукнатина по склона над пътя за Бачиново. В коментар за вестник „Струма” тогава шефът на Горското инж. Калин Зашев каза, че отцепването се е получило след скъсване на вадата, която води към парк Ловен дом, още през 2008 г. Общината спешно възложи експертиза за състоянието на ската на доцента по инженерна геология и геотехника Кирил Ангелов, чиято преценка бе, че състоянието му е много сериозно и бързо трябва да започнат укрепителни мероприятия. Общината поиска спешна финансова инжекция от правителството и седмица по-късно Министерски съвет отпусна 4,7 млн. лв. Преценката на доц. Ангелов бе, че най-опасните участъци са на 2-3 места, където склонът стръмно се спуска над пътя и заради липсата на отстояние от ската при обрушване може да създаде сериозни проблеми и да затвори трасето към селата Горно Хърсово, Бистрица и местността Бодрост.

Поръчката бе обявена веднага и възложена с пряко договаряне на регистрираната в гр. Божурище фирма „Мега Хидрострой” ЕООД със собственик Зоран Костов. В средата на април обаче стана ясно, че той отказва да подпише договор, и се наложи общината да обяви отново поръчката, този път като публично състезание.

Любопитното е, че един от 5-те кандидати за офертата за 4,7 млн. лв. за свлачището – „Балканика Енерджи”, е партньор в други поръчки на отказалата се „Мега Хидрострой”. Двете участват в обединението ДЗЗД „Балканика Грийн Саут Уест Проджект”, което изпълни проектирането и изграждането на компостиращата инсталация на новото сметище край с. Бучино. На „Балканика Енерджи” бе възложено пряко и укрепване на свлачището, което тръгна по ската над сградата за същата инсталация в депото за близо 1,7 млн. лв., също спешно отпуснати тази зима от правителството.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *