„Пирогов“: И възрастни, и деца се лекуват от хемофилия

„Пирогов“: И възрастни, и деца се лекуват от хемофилия

„Пациентите с хемофилия търсят помощ в болница „Пирогов“ при спешни състояния като кръвоизливи след травми и фрактури, неотложни оперативни интервенции или при кървене в мускули и стави. За последните 10 години около 100 пациенти с хемофилия са получили помощ при нас, 110 от тях са деца“ , обясни доктор Евгения Шурлиева, началник на Лабораторията по трансфузионна хематология в най-голямата спешна болница в страната.

В света 300 000 души страдат от хемофилия. Това е рядко генетично заболяване, свързано със затруднено кръвосъсирване или неспособност за кръвосъсирване, което води до кръвоизлив и животозастрашаващо състояние. Ключова роля за благоприятния изход при лечение на спешните пациенти с хемофилия е комбинацията от добри специалисти – хирурзи, травматолози, неврохирурзи и правилната трансфузионна терапия с кръвни съставки и коагулационни фактори.

„В болница „Пирогов“ е утвърден алгоритъм на поведение при спешен прием. диагностика и специфична трансфузионна терапия при такива пациенти . Част от децата с хемофилия получават профилактична терапия с концентрати на коагулационни фактори. При повечето пациенти с хемофилия концентрати на фактори на съсирване са прилагат само при нужда. Пациентите с хемофилия се обучават и сами да прилагат фактора на съсирването“ , каза още доктор Шурлиева.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *