Пицарията на Рико сред първите санкционирани след разхлабване на мерките

С акт проверяващи „спънаха“ първия работен ден след близо 2 месеца принудително бездействие на пицария „Верде“ в центъра на Благоевград. Причината за санкцията била, че заведението е отворено, без да са изпълнени изискванията за работа само на открити тераси , а клиентите да не се струпват на големи групи, пише в. „Струма“.

Собствениът на заведението Кирил Терзийски-Рико отказа да коментира причината, гневен от допълнителната финансова „гилотина“ за и без друго „едва дишащия“ бизнес в кризата, настъпила заради коронавируса.

Инспектори от Регионалната здравна инспекция и Агенцията по безопасност на храните два поредни дни ревизират всички кафенета и ресторанти, чиито собственици се престрашиха да отворят веднага след частичното вдигане на забраната за работа заради извънредното положение.

Проверка на „Струма“ показа, че сервитьорите навсякъде са с лични предпазни средства. „Като за начало за всички ще е странно да работим със защитни маски, но трябва да свикваме с тях и да го приемем като част от работата, защото трябва да се пазим и ние, да пазим и клиентите. За обща безопасност е. Трябва да мине известно време, за да преценим как ще издържим, защото сега още нямаме толкова работа, но нямаме друг избор, освен да изпълним новите изисквания, ако искаме да работим“, коментира Владислав, сервитьор в „Рафи“.

За да отговори на новите изисквания, закритата тераса на заведението вчера бе с прибрани покрив и странични витрини.

Болшинството кафенета в Благоевград стартираха частично дейност, като в част от тях собствениците влязоха в ролята на бармани и сервитьори, докато видят дали ще потръгне работата. Затворени останаха обаче болшинството ресторанти с малки тераси, които не позволяват разполагане на достатъчно маси по новите правила и така не могат да оправдаят разходите по възобновяване на работа. Ако отворят, те автоматично губят ползването на облекченията от държавата като поемане на 60/40 на заплатите, временно освобождаване от наем и т.н.

Първите фалити на бизнеси в Благоевград също са налице с освобождаване на търговски помещения в централната пешеходна зона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *