Плащат по 30 000 евро на хора, за да се преместят в живописно градче в Италия

Плащат по 30 000 евро на хора, за да се преместят в живописно градче в Италия

Живописният италиански град Пресиче в слънчевия регион Пулия ще заплаща на хората по 30 000 евро, за да закупят къща и да се преместят в него.

През последните години редица градове в Италия започнаха да предлагат атрактивни оферти, за да могат да привлекат нови жители. Оферти имаше от полуразрушени къщи за по 1 долар до напълно готови домове на ниски цени.

Цените за къщи в Пресиче започват от около 25 000 евро.

Градчето се намира в близост до плажовете в Санта Мария ди Леука.

Властите в Пресиче се надяват предложението за паричен стимул да вдъхне нов живот на обезлюдяващия град.

„Има много празни домове в историческия център, построени преди 1991 г., които бихме могли да видим отново пълни с хора. Жалко е да станем свидетели как нашите стари квартали, пълни с история, прекрасна архитектура и изкуство, бавно опустяват“, каза местният съветник Алфредо Палезе пред Си Ен Ен.

„Ние ще предложим до 30 000 евро на хора, които искат да се преместят тук и да купят едно от тези изоставени жилища. Общото финансиране ще бъде разделено на две – ще отиде отчасти за закупуване на стар дом и отчасти за обновяване, ако е необходимо“, казва той.

В града приблизително живеят около 9000 души.

Властите стартират и други схеми за привличане на жители като данъчни облекчения за създаване на нови бизнес дейности и бонуси за бебета за семейства.

За да се класират за стимула от 30 000 евро, купувачите трябва да се установят в Пресиче и да закупят един от избраните имоти, построени преди 1991 г., които са картографирани от властите, предава бтв.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *