Погнаха търговци за качеството на сиренето у нас

6 проби от сирене и кашкавал взеха инспектори от Българската агенция по безопасност на храните при акция в обект на голяма търговска верига, намиращ се на бул. „Цар Борис III”. На проверката присъстваха представители на Комисията за защита на потребителите, както и на двете браншови организации в сектор млечни продукти и д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Това е първата съвместна инспекция след пандемията, коментираха от проверяващите като посочиха, че подобни проверки се правят всяка година от 2016 насам.

Резултатите от анализа ще станат ясни в рамките на една седмица. Взимат се проби за физико-химичния състав на продуктите, както и микробиологията. Взети са проби от сирене за малко на 5 лева, както и от кашкавал. На външен вид продуктите отговарят на изискванията, коментира д-р Райна Иванова от Агенцията по храните.

Докато групата на журналистите очакваше да бъдат допуснати в обекта, за да снимат мъж излезе и се оплака, че си купил еклери с изтекъл срок на годност. След проверка по случая е възстановена сумата на клиента за старата стока.

„За първите четири месеца на годината е внесено доста сухо мляко. По неофициални данни количеството е било повече от 2400 т. Може да си представите за колко мляко става въпрос, защото един килограм се разрежда с 10 литра вода“, обяви Магдалена Апостолова от Асоциация на млекопреработвателите в България.

Апостолова добави още, че се наблюдава и ръст на цените на стоковата борса. „С 2% на сирената, а на кашкавалите е малко повече. Това е вследствие на увеличението на цените на тока, консумативите. Цените на сухото мляко на борсите също скочиха,. Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации“, коментира тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *