Погребват Горбачов на 3 септември в Новодевическото гробище

Погребват Горбачов на 3 септември в Новодевическото гробище

Погребението на първия и единствен президент на СССР Михаил Горбачов е предвидено за 3 септември, събота, на Новодевическото гробище в Москва, съобщи агенция Интерфакс, като се позовава на дъщеря му Ирина.

Поклонението ще бъде в Колонната зала в Дома на профсъюзите на същото място, където тялото на Сталин е било поставено за всенародно поклонение след смъртта му през 1953 г. Достъпът ще бъде открит за всички, които искат да се простят с него.

Дъщеря му обаче не знаела дали Горбачов ще бъде изпратен с държавни почести.

Тялото на Горбачов ще бъде положено до това на съпругата му Раиса, каквато е била последната воля на някогашния генерален секретар на КПСС.

Гробът на Раиса Горбачова. До нея ще бъде положен и Михаил Горбачов.

Новодевическото гробище в Москва е сред най-известните гробища в града и цяла Русия. Намира се в югозападната част на Централния административен окръг, в район Хамовники. Създадено е през 1898 г.

Разположено е в двора и на територия край Новодевическия манастир. В съветско време гробището е превърнато в своего рода национален пантеон, по значение веднага след водещия Некропол при стената на Московския Кремъл. Целият манастирски комплекс, заедно с гробището, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

След смъртта на Мстислав Ростропович е официално заявено, че гробът му ще бъде последният на гробището, тъй като местата за погребване са свършили. Въпреки това има нови погребения на известни дейци на науката и културата.

Сред пренесените от други места там са останките на писателите Николай Гогол и Антон Чехов, художника Исак Левитан, меценатите братя Сергей и Павел Третякови, режисьора Константин Станиславски, актрисата Мария Ермолова.

Там са погребани още писателите Михаил Булгаков, Владимир Гиляровски, Алексей Н. Толстой, Владимир Маяковски, Юрий Олеша, Иля Илф, Едуард Багрицки, Николай Островски, Самуил Маршак, Лев Касил, Василий Шукшин, режисьорите Владимир Немирович-Данченко, Евгений Вахтангов, Сергей Айзенщайн, актрисата Любов Орлова, композиторите Александър Скрябин, Исак Дунаевски, Сергей Прокофиев, Дмитрий Шостакович, скулпторката Вера Мухина, учените Алексей Абрикосов, Сергей Вавилов, Владимир Вернадски, Иван Сеченов, авиоконструкторът Николай Поликарпов, архитектът Алексей Шчусев, политиците Лазар Каганович, Александра Колонтай, Анастас Микоян, Вячеслав Молотов, Андрей Громико, Виктор Черномирдин.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.