Подсъдим за смъртта на дете перничанин влезе в новия съвет

Бившият депутат от Реформаторския блок и зъболекар д-р Валентин Павлов, който е подсъдим за смъртта на 14-годишно дете в клиниката му „ЕО Дент“, влиза в Медицинския съвет, който ще съветва премиера за коронавируса.

В неделя, на извънреден брифинг от Министерския съвет министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че правителството се нуждае от създаването на Медицински съвет, който да подпомага министрите във взимането на икономическите и социални решения.

Във вторник проф. Коста Костов, който е професор по белодробни болести и консултант на УМБАЛ „Света Анна“-София и председател на създадения от Борисов Медицински съвет, обяви имената на екипа си. Сред тях ярко се открои името на перничанина д-р Валентин Павлов, чието дело все още се намира във Върховния касационен съд (ВКС) и не е решено. То е във връзка със смъртта на 14-годишния Алекс Иванов.

На 14 юни 2016 г. детето е било прието за операция на киста на долната челюст, която била направена под пълна упойка от д-р Павлов. Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на 14-годишното момче е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия.

Д-р Павлов оперира детето под обща ендотрахиална анестезия, след като еднолично и без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка. На родителите било обяснено, че е рутинна интервенция, но състоянието на детето рязко се влошава. По-късно е прието в „Пирогов“ със сърдечен арест, където е починало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *