Подути глезени – причини, лечение, билки

Глезените се подуват в резултат от събирането на течности в тъканите. Пътуването със самолет, горещините, дългото стоене прав, предменструалният синдром, инфекцията на бъбреците, разширените вени, сърдечната недостатъчност, тромбозата, бременността и оралните противозачатъчни допринасят за подуването на глезените. То е характерно и зa хора с недостиг ни белтъчини и витамин В. Силно отеклите глезени си признак за високо кръвно налягане или за предекламптично състояние, пише lechebno.com

Подути глезени – причини

Подуването на глезена е относително често, особено сред възрастните хора. Това е натрупване на излишната течност в меките тъкани на долната част на крака и като правило е безболезнено.

Подуването на глезена може да бъде предизвикано от много различни заболявания, един от симптомите на които е нарушение на водно-солевия баланс в организма и задържане на излишната течност.

Различните заболявания или патологични състояния на тялото могат да доведат до подуване на глезена. В някои случаи отокът изчезва бързо и не показва по-сериозни медицински проблеми. Устойчивите подути глезени обаче могат да означават заболяване.

Мускулната активност помага да се изтласка кръвта от краката към сърцето. Периодите на продължителна неактивност могат да доведат до натрупване на кръв в краката, което често води до проникване на течности в меките тъкани и по този начин предизвиква подуване на краката. Дългото пътуване с кола или дълъг полет също могат да причинят подуване. Хората, чиято професия изисква продължително заседание, могат да развият подуване на глезена, което също е известно като „периферен оток“. Редовната флексия и упражнение на мускулите на краката в седнало положение и кратките прекъсвания при ходене могат да помогнат за намаляване на подуването на глезена, свързано с продължително бездействие.

При хората с наднормено тегло или затлъстяване също могат да наблюдават подуване на глезена – наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху краката, както и върху вените на коремната кухина и таза. Това води до повишаване на налягането в кръвоносните съдове и провокира проникването на течности в меките тъкани. Кумулативният ефект от излишното телесно тегло и липсата на физическа активност в крайна сметка води до подуване на глезена. Загубата на тегло и повишената физическа активност могат да помогнат за облекчаване на подуването, причинено от наднорменото тегло.

Подути глезени – симптоми

Що се отнася до симптомите, най-очевидно е подуването около глезените. Но ако подутият глезен е симптом на основно заболяване, той може да доведе до оток в други области на тялото. Най-често след това краката се подуват.

Може да се развият други симптоми, които включват:

  • подути очи
  • увеличаване на теглото
  • често уриниране,
  • подути ръце или китки
  • главоболие.

Този оток също може да предизвика високо кръвно налягане.

Единият или и двата крака се подуват, причини за подуване при единия крак и при двата

Подуването на краката може да бъде причинено от различни сериозни патологии на тялото. Този симптом е характерен за редица заболявания, така че ако подуването започне да се притеснява постоянно, е необходимо да се консултирате със специалист, за да се избегне развитието на усложнения.

Лимфостаза, бъбречни заболявания, алергични реакции, остър тромбофлебит на повърхностни и дълбоки вени, захарен диабет – списъкът на заболяванията, чийто симптом е подуване, може да бъде продължен доста дълго време. За щастие или за съжаление в повечето случаи отокът показва началния стадий на разширени вени. Може би днес това е една от най-честите причини за развитието на оток на краката при жените. Въпреки че мъжете също са предразположени към разширени вени, но в малко по-малка степен.

Епидемиологичните изследвания, проведени по целия свят, разкриха, че патологията е разпространена главно в Северна Америка и Западна Европа, докато разширените вени са изключително редки в Китай, Япония и Централна Африка. Зависимостта на разширени вени от други рискови фактори, според проучвания, изглежда така (в низходящ ред по важност): вид активност, бременност, наднормено тегло, заболявания, които причиняват често повишаване на вътреабдоминалното налягане, национална и расова идентичност, вид храна, нарушения на опорно-двигателния апарат.

Лечение на подути глезени

Подутите глезени са признак на сериозно вътрешно заболяване. Ако внезапно забележите необичайно подуване, идете на лекар. Веднъж установено, то може да бъде лекувано.

Билки при подути глезени

• Магданозът е естествен диуретик (помага на организма да изхвърли излишната вода). Обилно поръсвайте храната си с него и 3 пъти дневно пийте настойка, приготвена по следния начин: две чаени лъжички листа от магданоз се заливат с чаша вряща вода и се запарват 10 минути.

• Да не се пие по време на бременност.

Хидротерапия

• Пригответе два съда с вода: единият с гореща, но не вряла вода, другият със студена (сложете и малко лед).

Потапяйте краката последователно първо в горещата, после в студената вода, като завършите със студената. Това ще помогне на кръвообращението и отоците ще спаднат.

Масаж

Масажирането на ходилата, глезените, прасците и бедрата ще разкара събраната в глезените течност. Може да се приложи от специалист или от някой близък. Легнете по корем, докато ви масажират задната част на краката, от глезените нагоре към коленете с бавни, силни, кръгообразни движения нагоре по прасеца, като се избегне областта около коленете и се продължи нагоре с енергични, кръгообразни движения и размачкване на бедрените мускули, (самомасажът на долната част на краката и глезените да се извърши по следния начин:

• Седнете на пода със свити колене. Поставете палците от външната страна на пищялната кост и обгърнете с пръсти задната част на коляното. Натискайте с палците, като ги движите надолу по костта към глезена. После преместете палците към вътрешнипш страна на глезена и масажирайте нагоре no kpaka. Накрая ги поставете отпред на коляното, другите пръсти обхващат задната му част. Размачкайте мускула на прасеца надолу по крака.

• Внимание: не масажирайте при разширени вени.

Традиционна медицина

• Лекарите препоръчват да вдигате краката нависоко при първа възможност. Съветват още да се носят еластични чорапи. Диуретични лекарства (водни таблетки) се изписват, за да се изхвърли излишната течност от организма, и обикновено се препоръчва намаляване на солта в менюто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *