Поетът Евтим Евтимов кротко седна на пейка в родния Петрич

Поетът Евтим Евтимов кротко седна на пейка в родния Петрич

Навръх 24-ти май в Петрич тържествено откриха пометник на големия ни поет Евтим Евтимов, който е роден в южния град. Монументът е изработен от скулптора Евгени Гоцков. Идеята за паметния знак на всепризнатия майстор на римите и на любовните стихове обедини усилията на Община Петрич, Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“, Инициативен комитет, дарители и приятели на големия български лирик. Монументът представя поета, който седнал на пейка в градската среда с книга в ръка. Намира се пред сградата на читалището, в което Евтим Евтимов е работил дълго време.

Той ще продължи „да гледа…улички познати, люлката на първи дни, детството…“. Церемонията за откриване на паметника уважиха с присъствие синът на поета – Венко Евтимов, издателят на голяма част от творчеството на Евтим Евтимов – Иван Гранитски, изпълнителят на песни по текстове на петричкия поет – Веселин Маринов, културни дейци поети, писатели, общественици, граждани. В изказванията всички откроиха огромният принос на Евтим Евтимов в съвременната българска литература – повече от 40 издадени книги, които ще продължават да се четат и препрочитат.

Стихове на поета от Петрич рецитираха ученици на ПГ „Пейо Яворов“. Официалните гости и десетки петричани положиха цветя в знак на уважение към творческото дело на Евтим Евтимов и гордост, че поетът е родом от Петрич. Петричани вече ще имат своето място да останат за миг с поета, който учеше на обич в стихове – към родното място, към България, към близките хора. Кметът на община Петрич – Димитър Бръчков, ще предложи градският площад да носи името на големия наш поет и творец.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *