Поклонихме се пред делото на Гоце Делчев в Благоевград

Поклонихме се пред делото на Гоце Делчев в Благоевград

Благоевградската общественост отбеляза 117 години от смъртта на революционера Гоце Делчев. На събитието присъстваха вр.и.д. кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности д-р. инж. Василиса Павлова, заместник-кметът по строителството инж. Евгени Терзиев, заместник-кметът по обществен ред, сигурност и спорт Любен Милев, секретарят на общината Мария Стойнева, председателят на Общинския съвет Андон Тодоров, заместник-областният управител Иван Стоянов, представители на институции и политически партии.

Гоце (Георги) Николов Делчев е роден на 23 януари 1872 г. в гр. Кукуш, югоизточна Македония, напомня Пиринско.ком. Той е водач и идеолог на Вътрешно македоно-одринската революционна организация. Имал е дейно участие в много градове от Югозапада сред които: Кочериново, Рила, Кюстендил и Дупница, където организира погранични пунктове на своята организация. През март 1903 година четата на Гоце Делчев взривява моста на река Ангиста на железопътната линия Солун – Одрин.

В началото на май същата година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата му попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев опитва да изведе четниците от селото, но опитът пропада. Битката край село Баница завършва със смъртта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, докато другите успяват да избягат. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Героят на революцията умира само на 31 години в село Баница, в Османската империя.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *