Покойният оръжеен бос Валери Керин и синът му замесени в скандала с фекалиите във Варненско езеро

Имената на покойния благоевградски оръжеен бизнесмен Валери Керин и на сина му Стоян изплуваха в мегаскандала със спукания канализационен тръбопровод, причинил екокатастрофа във Варненското езеро. Разплитането му започна от снимка на езерото със силно променен цвят, след което бързо стана ясно, че всеки ден от тръбата се изливат по над 8 хил. куб.м силно токсични фекални води.

Журналистическо разследване доказа, че Валери Керин е бил пълномощник на гръцката фирма „Сфелинос“, наета през 2007 г. да постави срещу 5 млн. евро тръбата под дъното на езерото, а гръцката фирма, от своя страна, наела фирмата на Стоян Керин „Струма имоти“ за подизпълнител. Вместо да се закопае тръбата на 3 метра под езерото, каквото е било изискването на поръчката, тя е положена директно върху дъното, пише в. „Струма“.

В края на миналия месец варненци попаднаха и на „оръжието на престъплението“ – т.нар. земснаряд “Струма”, с който е била полагана тръбата. Той бе открит захвърлен на територията на варненското пристанище “Булпорт”. Негов собственик по документи е благоевградската компания “Струма имоти” на Стоян Керин. Заради неплатени наеми за съхранението му сега земснарядът е обявен за публична продан, а в обявлението е вписано името на благоевградската фирма „Струма имоти“. Парите от евентуалната продажба трябва да покрият неплатени наеми за съхранението на машината в “Булпорт” от 2011 г. досега.

Според експерти няма как обаче земснарядът да е вкопал на 3-4 метра под дъното огромната канализационна тръба, както е било по задание на обществената поръчка, защото тази машина няма такъв капацитет – става само за полагане на подводни кабели с малък диаметър.

Въпреки че подизпълнителят „Струма имоти“ нямал подходяща техника и затова сложил тръбата не под, а върху дъното на езерото, 25 души – членове на специална междуведомствена комисия, на 6 декември 2011 г. приемат обекта без забележки. В комисията са покойният Валери Керин, синът му Стоян Керин, експерти от община Варна и МОСВ, представители на строителния контрол, експерти от РЗИ, „Гражданска защита” и местното ВиК дружество, пълномощници на Морска администрация и т.н. Всички те слагат подписите си под протокол, с който са удостоверили, че тръбата е положена под езерното дъно и е годна за въвеждане в експлоатация. Според протокола тръбата е на 21 метра под морското равнище, или на 4 м под дъното на Варненското езеро.

В протокола пише още, че тръбата е положена в изкоп по дъното на канала и засипана, а самото изкопаване станало със земснаряд “Струма”, който се движи по темето на тръбата и с помощта на енергията на хидравлични струйници я вкопава в дъното на езерото.

“Тази дълбачка изобщо не е моя. Може да се води на моята фирма, но не е моя, това е!”, твърди Стоян Керин.

Любопитно е, че през 2012 г., няколко месеца след приключването на проекта за тръбата, МОСВ обявява нова обществена поръчка, свързана с него. Тя е на стойност 10 000 евро и е с предмет “Консултантски услуги в периода на отстраняване на дефекти на обект: Трансформация на ПСОВ – Аспарухово в Помпена станция с механично пречистване и транспортиращ тръбопровод под дъното на Варненското езеро”. Поръчката е възложена на едноличното дружеството “БТ инженеринг”. Не е ясно какви дефекти е трябвало да бъдат отстранени само година след откриването на обекта и полагане на канализационната тръба.

След като скандалът със замърсеното езеро избухна, в момента дружеството “Хидроремонт” поправя щетите по скъсаната тръба по обществена поръчка за още 1.3 млн. лв.

По груби сметки от евентуалната авария през август миналата година досега в езерото са изтекли 2.5 млн. куб.м силно токсични води, събирани от варненския район “Аспарухово”, кв. “Галата” и вилните им зони, които вече тръгнаха на юг към устието на р. Камчия и няколко от най-красивите плажове по Северното Черноморие.

Кой е благоевградският участник в случая със замърсяването на Варненското езеро?

Стоян Керин е от благоевградските богаташи с доста разностранен бизнес, който изцяло дължи на баща си. Валери Керин, който стартира бизнеса си с няколко легални оръжейни сделки, умря през 2012 г. на 61-г. възраст и тогава всъщност стана ясно, че фамилията е затънала в междуличностни спорове и съдебни дела, всичките свързани с пари и имоти. Например през 2009 г. Валери Керин заведе дело срещу баща си Стоян за имоти, а година по-късно самият той и съдружникът му Георгиос Буциос бяха осъдени от сина на Валери – Стоян Керин-младши, заради дълг от 400 000 лв. към фирмата му „Струма имоти“.

Освен чрез тази фирма, която доста често кандидатства по обществени поръчки за строителни обекти, младият Керин върти собствен бизнес още чрез „Кера агро“ ЕООД – фирма, свързана с добив на инертни материали, „МСМК Консулт“ и др., с майка му се занимават с добив на електричество, имат заведения и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *