Политолози: Вотът и кампанията за изборите ще минат под знака на коронавируса

Политолози: Вотът и кампанията за изборите ще минат под знака на коронавируса

Здравната криза още диктува случващото се на политическия хоризонт. Предстои още поне месец да се говори затова. Все още гражданите не говорят за политическия фронт и какво ще стане на изборите. Това заяви пред БНТ политологът Слави Василев.

„Здравните данни ще диктуват новините – НСИ отчита висока смъртност у нас и това ще притесни хората. Вотът и кампанията за изборите ще минат под знака на коронавируса“, допълни още политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Ролята на президента ще е ключова – той ще е гарант за провеждането на честни избори. Радев ще фокусира общественото внимание по определени сигнали по време на вота, смята Василев.

Най-голямата гаранция за честността на едни избори са самите партии във вота. Всяка партия има свои застъпници, каза доц. Стойчев.

„Да, но различните партии имат различна тежест – не всички партии имат застъпници на локално ниво“, отговори Василев.

„Машинното гласуване върви по график. Електронното гласуване е проблематично и то е на далеч по-начално ниво. Електронното гласуване е добре в страни, в които няма тайна на вота и всеки обявява с гордост гласа си. Високата технология дава в ръцете на „брокерите на гласове“ достъп до вас и манипулации. В тъмната стаичка няма кой да види какво сте зачеркнали“, разкри политологът Стойчев.

Слави Василев пожела опозицията, в лицето на БСП, да има сили за изборите, а „политическата мафия“ да сдаде властта.

„Конкуренцията на следващите избори ще е много голяма. Структурите на партии по места трябва да са много силни. Ляво и дясно спряха да бъдат мобилизиращ фактор за вота, личностите са важни“, разкри доц. Стойчо Стойчев

„ДПС имат решаваща роля на балотажите на президентските избори през годините. През 2019 г. имаше разрив между Радев и ДПС“, завърши той и за предстоящите президентски избори.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *