Полицаите излязоха на мирен протест за по-високи заплати

Десетки полицаи излязоха на мирен протест в обедната си почивка пред сградата на ОД МВР-Благоевград. Униформените, които вече над 110 дни охраняват протестиращите срещу правителството и главния прокурор, този път влязоха в ролята на недоволни от политиката на управляващите и липсата на по-високи доходи в системата на МВР.

Представителите на Синдикалната федерация на полицейските служители настояват за по-високи трудови възнаграждения. В проектобюджета за 2021 година е предвиден само 10% ръст на заплатите на служителите на реда, но те настояват за по-голямо увеличение.

Поводът за недоволството е, че останаха извън списъка на държавните служители, които ще получат до 30% увеличение на заплатата – една от мерките, предвидени от държавата за служителите на първа линия. 34 са институциите, които са включени в министерското постановление. МВР обаче остава извън тях. Това предизвика напрежение сред полицаите, които от март месец насам работят на извънреден график, информира Илинден прес.

Ако не бъдат чути исканията на служителите на МВР, те готвят масов протест в София.

Днес протестът на полицаите бе охраняван бутафорно от няколко от инициаторите на гражданските протести в града. Те бяха сложили жилетки с надпис „Милиция” и се бяха въоръжили с щитове от картон. Сред тях бе и общинският съветник и лидер на ДСБ – Калоян Ханджийски. „Пазим реда и спазването на закона от страна на полицаите, сега сме с разменени роли. Те протестират срещу същото това управление, за чиято оставка настояваме и ние”, споделиха благоевградските протестъри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *