Полицай с метален бокс налага протестиращи! Над 60 задържани, разтуриха Орлов мост

Полицай, въоръжен с метален бокс, бе заснет да налага с все сила протестиращи в нощта на 2 срещу 3 септември. Ченгето бе уловено от стоп кадри от стрима на Иво Божков, който излъчи на живо ескалацията на протеста. Според протестиращи, голяма част от полицаите са ги удряли с метални боксове и са ги пръскали със сълзотворен газ.

На част от разпространени в социалните мрежи снимки се виждат пострадали от боксовете на полицията. Някои твърдят, че част от ранените са именно провокатори, които са мятали самоделни бомби срещу органите на реда.

Малко след 3 часа след полунощ полицията щурмува окупирания „Орлов мост“ и започна да разтуря палатковия лагер и барикадите. В акцията по прочистването, която тече и в този момент, участват огромен брой жандармеристи, както и маскирани полицаи. От видеокадри, публикувани в социалните мрежи се вижда, че на площада има малко протестиращи, но няма напрежение и полицията спокойно и бързо разчиства палатковия лагер.

Това е второто разтуряне на барикадата, след като това се случи на 7 август, пак в ранните часове. Ден по-късно обаче протестиращите си отвоюваха „Орлов мост“.

Акцията на МВР срещу окупаторите на „Орлов мост“ дойде само часове след бомбената канонада, която хулигани от футболните агитки устроиха на площад „Независимост“ в разгара на протеста. След 21:30 часа групички маскирани ултраси от агитките атакуваха синрхонизирано със самоделни бомби, факли, павета и бутилки охраняващите протеста полицаи. Хулиганите опустошиха и палатките пред Партийния дом, а в разразилото се меле пострадаха десетки полицаи и протестиращи. Арестувани бяха над 60 лумпени, обявиха от СДВР. Десетки протестиращи пък се оплакаха от полицейско насилие.

Над 60 вандали са арестувани за баталните сцени, окървавили тази вечер протеста срещу правителството, съобщи на извънреден брифинг, приключил в 1 часа след полунощ зам.-директорът на СДВР Антон Златанов.

„Това, което се случи, беше дълъг маратон на масови безредици. В града от ранните часове дойдоха всякакви хора, които да изразят своята воля и протест. За съжаление дойдоха и много хора, които да всяват напрежение. Бяхме подложени на изпитание да търпим до нас да падат ранени полицаи.

Беше направен опит да се запали сено, с което ни замеряха. Много бомби, много пиротехническа техника…Тактиката в целия ден беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращи с риск за живота и здравето на полицаите”, обяви Антон Златанов.

Той призна, че ранени при сблъсъците само сутринта са над 100 полицаи, като 15 от тях са постъпили в болница.

Според думите му, в основата на ескалиралото напрежение стоят хулигани от футболни агитки, които са успели да повлекат с действията си и останали протестиращи. Златанов обвини и лидерите на протеста, че са допринесли за ескалацията, тъй като дни наред призовавали за агресивни действия и насъсквали протестиращите.

По думите му е имало бомби, чукове, метални палки и пръти. Вадени са били от част от палатките на палатковия лагер, които до момента полицията не е закачала. „Имаме информация за забранени предмети в палатките”, допълни Златанов. „Най-опасното са самоделните взривни устройства. Такова беше хвърлено през прозорец на полицейски микробус”, обясни зам.-директорът на СДВР. „Полицията трябваше да търпи дълги часове да раняват наши служители. Границата беше премината”, категоричен бе полицейския началник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *