Половин Перник без вода заради ремонт на тръби

Кварталите на Перник – „Изток“, „Мошино“ и „Тева“, както и селата Големо Бучино и Люлин остават без вода заради планиран ремонт на съоръжение, намиращо се в мрежата „Софийска вода“, съобщиха от местното ВиК. Наред с това, поради профилактика на топлопреносната мрежа, перничани няма да имат топла вода от 22 август до 14 септември.

В Перник беше въведен режим на водата на 18 ноември миналата година заради драстичното спадане на нивото на язовир „Студена“, а графикът на водоподаването неколкократно беше променян. Правителството отпусна 33 млн. лв. за ремонт и подмяна на части от водоснабдителната система и беше изграден авариен водопровод, за да бъде захранван градът от язовир „Бели Искър“.

Само два месеца след като на 24 юни отпадна водният режим половин Перник отново няма вода заради строителна дейност.

От началото на този месец водоснабдяването става от язовир „Бели Искър”, като отново беше пуснато в експлоатация и преминаващото през Мало Бучино съоръжение заради извършващия се ремонт на клон 2 от водоснабдителната система. Това наложи по време на строителните дейности градът да бъде разделен на две – източният район и селата Големо Бучино и Люлин получават вода от София, а централната градска част и околните селища – от язовир „Студена”. Въпреки спряното водоподаване на половината от града към момента водният обем на яз. „Студена“ е 21 426 900 куб. м при капацитет 25 519 100 куб. м. Това обявиха специалистите от ВиК, които извършват всекидневни замервания и наблюдения на водния поток и язовирната стена.

В същото време се провежда и ежегодната профилактика на съоръженията в ТЕЦ „Република“ и на топлопреносната мрежа в Пернишко. Ремонтите ще продължат цял месец, а дотогава перничани остават и без топла вода. Тази година профилактиката ще трае по-дълго заради сероочистваща инсталация. Директорът на „Топлофикация Перник“ Любомир Спасов заяви, че инсталацията изисква много работа, тъй като още от зимата има пробиви по главните трасета на мрежата.

Дружеството изрази намерение от следващото лято да премине частично на газ, като в експлоатация ще бъдат пуснати закупените три газ генератора. Те ще бъдат монтирани в ново хале и ежегодно ще работят в периода май-октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *