Получаваме SMS от телекома при бедствие

Получаваме SMS от телекома при бедствие

Ако близо до вас възникне пожар, наводнение или друго бедствие, ще получите текстово съобщение (SMS) на телефона си. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които са внесени от Министерски съвет в парламента.

Срокът за въвеждане на системите за предупреждение на населението, заложен в законопроекта, е до средата на 2021 г. Към момента при бедствия и аварии ни известяват чрез сирени, разполагащи с речеви и акустични сигнали. Чрез съобщения на телефона хората ще бъдат по-известявани по-бързо и по-сигурно. Като на база на данни за локацията съобщения ще получават хората, които са близо до бедствието и може да пострадат, пише „Труд“.

При обаждане до единния европейски номер за спешни повиквания 112 телекомите ще предоставят информация за местоположението на потребителя на най-подходящия център за приемане на спешни повиквания, предвиждат още промените. Това ще се случва автоматично, както при позвъняване от мобилен, така и от автомобил.

По този начин телефон 112 ще може да пренасочи автоматично информацията за местоположението ви към най-подходящия център за приемане на спешни повиквания. И към момента има опция данните за местоположението на повикващия да се предоставят от телекомуникационните оператори.

Точността за мобилните оператори е на ниво клетка, като се предвижда това вече да е задължително, както е указано в закона.

Чрез промените в закона ще се удължи срокът на разрешение за ползване на радиочестотен спектър от телекомите чрез наземна мрежа от 15 на 20 години. Отделно в текстовете е заложено създаване на условия за изграждане и развитие на мрежи с много голям капацитет, включително 5G мрежи, както и се очаква по-ефективно използване на радиочестотния спектър у нас.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *