Поне три причини да замените белия ориз с кафяв

Знаете ли, че всъщност белият и кафявият ориз са един и същ ориз? Всъщност, преди години белият ориз се налага на пазара не заради друго, а за неговия по-дълъг срок на годност. Белият ориз всъщност е изчистен от триците и зародиша, което и дава неговия бял цвят. От какво обаче се лишаваме при отстраняването на тези важни елементи на зърното?

Всъщност, най-ценните хранителни вещества в ориза се съдържат в неговите части, които отстраняваме с полирането заради 6 месеца повече трайност. Естествено, с тази мярка оризът се готви по-бързо, но и усвояването му става много по-бързо сравнено с неговия по-питателен вариант, пише lechebno.com

При полирането на ориза въглехидратите в него не са засегнати, но за сметка на това фибрите са намалени до минимум, което не е в полза на чревното ни здраве. Други драстични разлики се намират в количественото съдържание на магнезия, фосфора, както и на калция, ниацина (витамин В3) и мазнините, които според експерти са от най-полезния вид за сърдечносъдовота система – полиненаситени. С консумация на бял пред кафяв ориз ние се лишаваме от повече здраве за зъбите и костите, нервната система и сърцето. Редуцирано е и съдържанието на протеини, които предвид че оризът е растителна храна действително трябва да смятаме за разхищение на ползата му.

Според изследвания на водещи експерти оризовите трици са богати на фитохимикали, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за предпазване от рак на дебелото черво.

Фибрите в кафявия ориз са разтворими и неразтворими и представляват добър пробиотик за ценния баланс на чревната ни микрофлора. Да не забравяме и че полезните чревни бактерии имат и функцията да подпомагат храносмилането ни, така грижата за чревното здраве е свързана и с предотвратяване на оплаквания от тази част на тялото ни.

Въпреки че кафявият ориз е малко по-калоричен, той е по-здравословният вид, не само заради по-богатото си съдържание на ценни вещества, но и заради по-ниския гликемичен индекс. Какво означава това? При висок гликемичен индекс на храните се получава бърз скок на кръвната захар след консумацията им, което в последствие е свързано с по-бърз спад на нивото ѝ и пристъп на изгладняване, познат като „вълчи глад“. Ефектът от консумацията на бял ориз е близък на този от консумация на тестени и сладкарски изделия от бяло брашно и захар.

Заменяйки белия с кафяв ориз в блюдата си, действително можем да добавим години здраве, смятат експерти от Харвардското медицинско училище, пише Puls.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *