Поне четирима задържани за фалшиви COVID сертификати, 500 лева е струвало ментето

Поне четирима задържани за фалшиви COVID сертификати, 500 лева е струвало ментето

Поне четирима души са задържани за 24 часа за фалшиви сертификати за ваксинация. Това стана ясно от брифинг на Районната прокуратура във Велико Търново. Около 500 лева е струвал неистинският документ, сочи разследването до момента.

„Установени са поне четири лица, които са си предавали последователно личните данни, респективно – обратно сертификатите им, за да достигнат до крайните „потребители” или клиенти и съответно са получавали заплащане за това”, уточни говорителят на Районната прокуратура във Велико Търново Тотко Тотев.

Властите не дадоха отговор от колко време е функционирала групата за издаване на фалшивите сертификати и на каква територия са се разпространили те. Акцията в медицинския център в Кюстендил от днес е свързана с разследването.

„Установена е съпричастност на друго лице от Кюстендил при посредничеството за издаване на сертификатите. Установено е и откъде са издавани, което е наложило действия в медицински център в Кюстендил”, добави още Тотев, цитиран от НоваТв.

Органите на МВР са тръгнали по следите на евентуално престъпление, след като са получили сигнал за мъж от Велико Търново, който разпространява фалшиви COVID сертификати. Той е задържан. В телефона му е открит разговор с жена, която вероятно е последният купувач на фалшив тест. До момента са установени 4 фалшиви теста. Двама от притежателите им вече са напуснали страната.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *