Поне четирима ще бъдат народните представители от вота в чужбина

Поне четирима ще бъдат народните представители от вота в чужбина

Миграцията на значителна част от българските граждани е причината да има все по-голям брой секции в чужбина. Това заяви доц. д-р Наталия Киселова, експерт по конституционно право в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Тази година ще имаме между 750-800 секции извън страната. Рекорд в сравнение с предишни избори. Миналата година една от политическите партии предложи и беше променен Изборният кодекс. Очакваме след тези избори да се създаде 32 избирателен район. Това предвижда и Изборният кодекс на база преброяването. Проблемът е, че не се предвижда колко ще са мандатите в този нов район. Ако предишните години тези избирателни райони са били 5, сега са 9. Можем да видим стопяване на населението по две причини миграция или отиване от този свят. Концентрацията на населението е София, Варна, Бургас, уточни доц. Киселова, цитирана от novini.bg.

Според законодателството минималният брой на мандатите във всеки район трябва да е четири. Киселова посочи, че сега се очаква поне четирима депутати да се избират от чужбина, но е възможно броят им да е повече. Конституционалистът добави, че въпросът ще породи напрежение.

Според нея следващия парламент трябва да направи промени в Избирателния кодекс.

Централната избирателна комисия е гледала актуализирани данни на населението, за да може да определи мандатите. Изкривяването ще бъде по-голямо в по-малките области Видин, Монтана, Ямбол. Разград. Нормално е, когато населението се стопява да се вижда през избирателите списъци, каза още експертът по конституционно право.

По думите и начинът, по който се съставят списъците извън страната е доста по-либерален, докато в България при гласуване се следи стриктното спазване на правилото за местоживеене на избирателят по постоянен или временен адрес.

Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *